11.10.2007

Фізособа як засновник ТОВ

Відповідь на запитання

Фізособа як засновник ТОВ

 

Дві фізособи, одну з яких зареєстровано як фізичну особу — підприємця, планують створити товариство з обмеженою відповідальністю. Чи має (чи може) така фізособа виступати засновником як підприємець?

(м. Харків)

 

Створити таке ТОВ вона може, але діючи не як суб’єкт підприємницької діяльності, а в межах своєї цивільної дієздатності, як і будь-яка фізична особа, не обмежена в ній. Пояснимо чому.

ГКУ

серед суб’єктів господарювання називає господарські організації — юридичні особи, до яких належать і ТОВ, а також громадян України, іноземців та осіб без громадянства, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані відповідно до закону як підприємці (ч. 2 ст. 55 ГКУ). Як бачимо, фізична особа може взяти участь у господарській діяльності в одній із двох іпостасей — як засновник госптовариства** або зареєструвавшись підприємцем, але ніяк не об’єднуючи їх в одну. Підтверджує цей висновок і ст. 128 ГКУ.

** Слід зауважити, що Верховний Суд України, визнаючи можливість участі фізичної особи, зареєстрованої як підприємець, у складі засновників господарського товариства, але не як підприємця, а як простої фізособи, не відносить таку участь до форми здійснення підприємницької діяльності громадянином, як це робить ГКУ (див. Узагальнення судової практики вирішення спорів, пов’язаних із застосуванням Закону України «Про господарські товариства» в частині регулювання діяльності акціонерних товариств від 01.01.2004 р.).

Розуміючи, що такий аргумент може переконати не всіх, наведемо ще декілька.

Стаття 79 ГКУ серед суб’єктів, які можуть брати участь у створенні господарського товариства, називає юридичних осіб та громадян, цілком обґрунтовано не включаючи до цього переліку фізичних осіб — підприємців. Аналогічний склад учасників господарського товариства зазначено в ст. 114 ЦКУ та ст. 1 і 3 Закону України «Про господарські товариства» від 19.09.91 р. № 1576-XII.

Непрямо висновок про те, що

фізична особа, зареєстрована як суб’єкт підприємницької діяльності, може бути засновником ТОВ тільки як фізична особа, а не як підприємець, підтверджується й вимогами до відомостей про засновників юрособи, які містяться в Єдиному державному реєстрі: у ньому закріплюються лише відомості про засновника як про фізособу (його ім’я, місце проживання, ідентифікаційний номер) (ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 01.07.2004 р. № 1952-IV).

Відповідно дохід, що одержується фізособою як засновником, уключатиметься до складу загального оподатковуваного доходу. Це не можна заперечувати, навіть якщо відкинути всі наведені нами вище аргументи, оскільки перебування у складі засновників ТОВ жодним чином не може охоплюватися підприємницькою діяльністю фізичної особи, яка зареєстрована підприємцем.

Олена Уварова, юрист