25.10.2007

Пошта редакції. Доставка автомобілем товару додому покупцю: чи потрібен окремий торговий патент

Відповідь на запитання

Доставка автомобілем товару додому покупцю: чи потрібен окремий торговий патент

 

Магазин надає покупцям додаткову послугу — доставляє товар додому власним автомобілем. Розрахунок готівкою за товар відбувається вдома у покупця. Чи потрібно придбавати окремо торговий патент на цей автомобіль?

(м. Полтава)

 

Так, потрібно

.

Згідно зі

ст. 3 Закону про патентування патентуванню підлягає торговельна діяльність, що здійснюється суб’єктами підприємницької діяльності або їх структурними підрозділами в пунктах продажу товарів.

При цьому під торговельною діяльністю згідно із

Законом розуміється роздрібна та оптова торгівля, діяльність у торговельно-виробничій (громадське харчування) сфері за готівкові кошти, інші готівкові платіжні засоби та з використанням кредитних карток.

Серед пунктів продажу товарів у

Законі про патентування зазначаються автомагазини, розвозки та інші види пересувної торговельної мережі.

У свою чергу, автомагазини, автокафе, авторозвозки, автоцистерни, лавки-автопричіпи, візки, спеціальне технологічне обладнання (низькотемпературні лотки-прилавки), розноски, лотки, столики тощо належать до

засобів пересувної мережі (п. 3 Правил № 369). А продаж товарів через засоби пересувної мережі є однією з форм роздрібної торгівлі.

Виходить, у цьому випадку маємо факт здійснення

торговельної діяльності за готівкові кошти із застосуванням пересувної торговельної мережі.

Отже, у цій ситуації

придбання окремого торгового патенту на транспортний засіб необхідне. При цьому на торговому патенті для транспортних засобів зазначається «виїзна торгівля» і він діє на всій території України (абзац другий ч. 2 ст. 7 Закону про патентування).

Наталя Білова, економіст-аналітик