25.10.2007

Пошта редакції. Роздрібна торгівля та надання побутових послуг в одному пункті продажу: необхідні два торгові патенти

Відповідь на запитання

Роздрібна торгівля та надання побутових послуг в одному пункті продажу: необхідні два торгові патенти

 

Підприємство провадить діяльність з продажу ювелірних виробів покупцям за готівку, а також здійснює ремонт таких виробів. Скільки торгових патентів повинне придбавати підприємство для здійснення зазначених видів діяльності?

(м. Вінниця)

 

Порядок патентування торговельної діяльності та діяльності з надання побутових послуг, що здійснюються суб’єктами підприємницької діяльності або їх структурними (відокремленими) підрозділами, визначено

Законом про патентування.

Так, згідно зі

ст. 3 зазначеного Закону патентуванню підлягає торговельна діяльність, що здійснюється суб’єктами підприємницької діяльності або їх структурними (відокремленими) підрозділами в пунктах продажу товарів.

Під торговельною діяльністю в

Законі про патентування розуміється роздрібна та оптова торгівля, діяльність в торговельно-виробничій сфері (громадське харчування) за готівкові кошти, інші готівкові платіжні засоби та з використанням кредитних карток. Отже, для реалізації ювелірних виробів за готівку підприємство має придбати торговий патент.

Відповідно до

ст. 31 цього Закону патентуванню підлягає діяльність з надання побутових послуг, яка здійснюється суб’єктами підприємницької діяльності або їх структурними (відокремленими) підрозділами як в окремих приміщеннях, будівлях, їх частинах, так і поза їх межами.

При цьому під побутовими послугами розуміється діяльність, пов’язана з наданням платних послуг для задоволення особистих потреб замовника за готівкові кошти, а також з використанням інших форм розрахунків, уключаючи кредитні картки.

Нагадаємо, що види послуг, які належать до побутових і підлягають патентуванню, наведено в

Переліку № 576. До цього Переліку включено і послуги з ремонту ювелірних виробів (їх коди відповідно до Галузевого класифікатора ГК 201-01-2001 — 01.110.01 — 01.110.09).

Отже, підприємство, надаючи послуги з ремонту ювелірних виробів, має придбати

торговий патент на здійснення діяльності з надання побутових послуг.

За додатковою інформацією звернемося до

п. 20 Положення № 1077, в якому зазначається: якщо в одному пункті продажу здійснюються два види підприємницької діяльності, такі як роздрібна торгівля та надання побутових послуг, то придбати потрібно два патенти: на торговельну діяльність і на діяльність з надання побутових послуг.

Отже, підприємство, що здійснює продаж ювелірних виробів та їх ремонт в одному пункті продажу, повинне придбати

два торгові патенти: на право провадження торговельної діяльності та на право провадження діяльності з надання побутових послуг. Підтвердження цьому знаходимо і в консультації представників ДПАУ, опублікованій у журналі «Вісник податкової служби України», 2005, № 29, с. 36.

Наталя Білова, економіст-аналітик