25.10.2007

Пошта редакції. Послуги з прокату гірських лиж не патентуються

Відповідь на запитання

Послуги з прокату гірських лиж не патентуються

 

Підприємство займається прокатом гірських лиж та гірськолижного спорядження. Чи потрібно в цьому разі придбавати торговий патент на здійснення діяльності з надання побутових послуг?

(м. Мукачеве)

 

Як зазначено в

ст. 1 Закону про патентування , об’єктом правового регулювання відповідно до цього Закону є торговельна діяльність за готівкові кошти, а також з використанням інших форм розрахунків та кредитних карток на території України, діяльність з обміну готівкових валютних цінностей (уключаючи операції з готівковими платіжними засобами, вираженими в іноземній валюті, та з кредитними картками), а також діяльність з надання послуг у сфері грального бізнесу та побутових послуг.

Так, згідно зі

ст. 31 Закону про патентування патентуванню підлягає діяльність з надання побутових послуг, що здійснюється суб’єктами підприємницької діяльності або їх структурними (відокремленими) підрозділами як в окремих приміщеннях, будівлях, їх частинах, так і поза їх межами.

При цьому під побутовими послугами цей

Закон розуміє діяльність, пов’язану з наданням платних послуг для задоволення особистих потреб замовника за готівкові кошти, а також з використанням інших форм розрахунків, уключаючи кредитні картки.

Види послуг, які належать до побутових і підлягають патентуванню, зазначено в

Переліку № 576. Згідно з цим Переліком до «прокатних» послуг, що підлягають патентуванню, належать лише послуги з прокату:

— аудіо- і відеокасет, а також CD-дисків (коди відповідно до

Галузевого класифікатора ГК 201-01-2001 — 01.130.02, 01.130.03);

— велосипедів водних і водних лиж, човнів та катерів (код відповідно до

Галузевого класифікатора ГК 201-01-2001 — 01.130.09);

— транспортних засобів, мотоциклів, моторолерів, мопедів, легкових та вантажних автомобілів, причепів до автомобілів та інших пристосувань (код відповідно до

Галузевого класифікатора ГК 201-01-2001 — 01.130.10);

— весільного вбрання та одягу для урочистих подій (код відповідно до

Галузевого класифікатора ГК 201-01-2001 — 01.130.22).

Як бачимо, до жодної з категорій, зазначених у

Переліку № 576, послуги з прокату гірських лиж та гірськолижного спорядження не входять (незважаючи на те, що в Галузевому класифікаторі ГК 201-01-2001 вони значаться під загальним кодом 01.130.09). Отже, придбання торгового патенту на здійснення діяльності з надання побутових послуг у цьому випадку не потрібно.

Не належить цей вид діяльності і до торговельної діяльності, тому про придбання торгового патенту можна не турбуватися в принципі.

Наталя Білова, економіст-аналітик