06.09.2007

Облік основних фондів. Списання комп'ютерної техніки

Відповідь на запитання

Списання комп’ютерної техніки: чи потрібен дозвіл

 

Чи потрібно одержувати дозвіл вищої за рівнем організації на списання комп’ютера зі стовідсотковим зносом, морально і фізично застарілого, що не підлягає ремонту, а також дозвіл організації, що займається ремонтом відповідної техніки?

(м. Краматорськ)

 

Відповідно до

п. 11 Типової інструкції списання комп’ютерних засобів* з балансу установ, що утримуються за рахунок коштів державного або місцевого бюджетів, провадиться:

* Не придатних для подальшої експлуатації, морально застарілих, фізично зношених, пошкоджених унаслідок аварії або стихійного лиха, крім виявлених у результаті інвентаризації як нестача.

з балансу установ, що утримуються за рахунок державного бюджету

:

— вартістю за одиницю (комплект) у розмірі до 5000 гривень — з дозволу керівника установи;

— вартістю за одиницю (комплект) у розмірі від 5000 до 10000 гривень — з дозволу установи вищого рівня;

— вартістю за одиницю (комплект) у розмірі понад 10000 гривень — з дозволу центрального органу виконавчої влади чи іншого головного розпорядника бюджетних коштів;

з балансу установ, що утримуються за рахунок коштів місцевого бюджету:

— вартістю за одиницю (комплект) у розмірі до 2500 гривень — з дозволу керівника установи;

— вартістю за одиницю (комплект) у розмірі від 2500 до 5000 гривень — з дозволу установи вищого рівня;

— вартістю за одиницю (комплект) у розмірі понад 5000 гривень — з дозволу місцевої державної адміністрації або відповідного рішення органів місцевого самоврядування.

Знос, нарахований у розмірі 100 відсотків, не є підставою для списання необоротних активів.

Для визначення непридатності матеріальних цінностей та встановлення неможливості або неефективності проведення їх відновлювального ремонту

, а також для оформлення необхідної документації на списання цих цінностей наказом керівника установи створюється постійно діюча комісія.

Комісія не може зробити кваліфікований висновок з приводу технічного стану комп’ютера і можливості подальшого використання окремих деталей, а у разі наявності дорогоцінних металів — вилучити їх. Саме тому необхідно отримати виправдний документ — висновок про технічний стан комп’ютера, який може дати організація, що займається ремонтом аналогічної техніки.

При оформленні акта списання основних засобів типової форми ОЗ-3 (бюджет)* комісія зобов’язана зазначити найменування, кількість і вартість отриманих у результаті списання комп’ютера матеріальних цінностей з подальшим оприбуткуванням їх для наступного використання.

* Форму цього акта затверджено наказом Головного управління Державного казначейства від 02.12.97 р. № 125/70.

Причому

деталі та вузли розібраної та демонтованої комп’ютерної техніки, придатні для ремонту, необхідно оприбуткувати на субрахунок 238 «Запасні частини до транспортних засобів, машин, обладнання», а не придатні до подальшого використання матеріали обліковуються на субрахунку 239 «Інші матеріали» та підлягають здаванню до установи, що надає послуги зі збирання вторинної сировини.

Звертаємо увагу

: відповідно до п. 17 Типової інструкції забороняється знищувати, викидати, здавати у брухт техніку, апаратуру, прилади й інші вироби, до складу яких входять дорогоцінні метали, без попереднього вилучення та одночасного оприбуткування цінних деталей. За наявності централізованих пунктів, що здійснюють збирання і демонтаж техніки, апаратури, приладів та інших виробів, останні здаються без демонтажу, цілим комплексом.

Часто комп’ютерна техніка поставляється без паспортів, і даних про наявність дорогоцінних металів у ній установи не мають. Як же тоді списати комп’ютерну техніку, в якій імовірно містяться дорогоцінні метали, але цьому немає документального підтвердження?

Роз’яснення з приводу такої ситуації дає Держказначейство у своєму

листі «Про відображення в бухгалтерському обліку господарських операцій» від 01.03.2007 р. № 3.4-05/676-2841, в якому зазначено, що при списанні необоротних активів, які стали непридатними (телевізор, комп’ютер), і у зв’язку з тим, що їх технічні паспорти, де зазначається вміст дорогоцінних металів, втрачено, необхідно отримати висновок відповідної організації, що займається ремонтом і обслуговуванням аналогічних видів техніки, стосовно вмісту дорогоцінних металів.

Оптимальний варіант — передача комп’ютерної техніки

для розбирання, переробки та утилізації цілим комплексом, що не суперечить вимогам Типової інструкції, спеціалізованому підприємству, що має ліцензію на збирання, первинну обробку відходів і брухту дорогоцінних металів. Передача необоротних активів провадиться на підставі договору про надання послуг з утилізації, вилучення дорогоцінних металів, їх збирання та акта приймання-передачі.

Документом, що підтверджує факт виконання таких послуг, є акт переробки, в якому наявні дані про кількість і вартість вилучених дорогоцінних металів і металобрухту. Суму, зазначену в цьому акті, спеціалізоване підприємство перераховує на реєстраційний рахунок за спеціальним фондом бюджетної установи.

Важливо:

якщо такі надходження не було заплановано в кошторисі, то обов’язково вносяться зміни до кошторису за спеціальним фондом.

У звітності ця операція знаходить відображення у ф. № 4-1д, 4-1м. Такі надходження згідно з

Переліком № 659 належать до підгрупи 4 групи 1 власних надходжень бюджетних установ (як надходження від реалізації майна).

Світлана Лістрова, бухгалтер-експерт Видавничого будинку «Фактор»