06.09.2007

Облік основних фондів. Використання коштів, отриманих за брухт і відходи дорогоцінних металів та каміння

Відповідь на запитання

Використання коштів, отриманих за брухт і відходи дорогоцінних металів та каміння

 

Які напрями використання коштів, отриманих бюджетними установами за здані у вигляді брухту і відходів дорогоцінні метали та каміння? Брухт і відходи утворилися після розбирання та утилізації застарілої комп’ютерної техніки.

(м. Краматорськ)

 

Нагадаємо, що відповідно до

Закону України «Про Державний бюджет України на 2007 рік» від 19.12.2006 р. № 489-V підлягають перерахуванню до державного бюджету:

80 % коштів, отриманих бюджетними установами та організаціями за здані у вигляді брухту і відходів золото, платину, метали платинової групи, дорогоцінне каміння;

50 % коштів, отриманих за здане як брухт і відходи срібло.

Згідно з

Переліком № 659 частина коштів, що залишаються в розпорядженні установи, може спрямовуватися на ремонт, модернізацію або придбання нових необоротних активів (крім будівель і споруд) та матеріальних цінностей, на відшкодування витрат, пов’язаних з організацією збирання і транспортування відходів, на преміювання осіб, безпосередньо зайнятих збиранням відходів і брухту, а також на господарські потреби установи.

Наведемо в таблиці основні операції зі списання комп’ютерної техніки.

 


з/п

Зміст операції

Кореспонденція рахунків

Сума,
грн.

дебет

кредит

1

Списано один комп’ютер на підставі форми № ОЗ-3 (бюджет), висновку про непридатність

401

104

3600

2

Віднесено на витрати вартість послуг із вилучення дорогоцінних металів на підставі акта виконаних робіт

811

675

60

3

Оприбутковано придатні для подальшого використання деталі (запасні частини) на підставі акта*

323

711

30

238

364

30

364

323

30

4

На підставі акта виконаних робіт деталі використано при ремонті комп’ютерної техніки

811

238

30

5

Оприбутковано деталі й запасні частини, що містять дорогоцінні метали та підлягають передачі спеціалізованому підприємству **

239

364

300***

6

Передано для переробки за актом приймання-передачі деталі та запасні частини, що містять дорогоцінні метали, спеціалізованому підприємству, яке має ліцензію на ці послуги

364

239

300

7

Надійшли на спецрахунок кошти за здавання дорогоцінних металів (золото, платина)

323

711

300

8

Нараховано заборгованість перед бюджетом за здані дорогоцінні метали (золото і метали платинової групи — 80 % від суми надходження)

711

642

240

9

Перераховано в дохід державного бюджету частину коштів, що надійшли

642

323

240

10

Перераховано за послуги з вилучення дорогоцінних металів спеціалізованій організації

675

323

60

* У цьому випадку до органів держказначейства подається Довідка про надходження в натуральній формі.

** Комісія зі списання, призначена керівником установи, самостійно здійснює оцінку окремих вузлів, деталей, матеріалів, отриманих у результаті списання необоротних активів, або звертається до послуг організації, що займається ремонтом аналогічної техніки

. Оскільки передбачається реалізація деталей та запчастин, що містять дорогоцінні метали, вважаємо, що до органів держказначейства не потрібно подавати Довідку про надходження в натуральній формі.

***

На нашу думку, у разі оприбуткування деталей та запчастин, що містять дорогоцінні метали і металобрухт, субрахунок 711 «Доходи за коштами, отриманими як плата за послуги» задіювати недоцільно, оскільки установа одержує не доходи, а зобов’язання з передачі зазначеної вище сировини для переробки спеціалізованій установі. Доходи виникають під час надходження суми за здані дорогоцінні метали і металобрухт на реєстраційний рахунок спеціального фонду.

 

Не в кожному населеному пункті є спеціалізовані установи, що можуть здійснити переробку (утилізацію) та мають ліцензію на вилучення і збирання дорогоцінних металів. У цьому випадку трудомісткий процес зі списання комп’ютерної техніки можна розділити на два етапи:

1) укладення договору з організацією, що надає послуги з ремонту комп’ютерної техніки, на розбирання комп’ютерної техніки та сортування її запчастин на:

— придатні й непридатні до використання;

— що містять дорогоцінні метали (з наданням описів таких деталей і запчастин та зазначенням їх можливої вартості);

2) передача на підставі акта приймання-передачі деталей, що містять дорогоцінні метали, і металобрухту спеціалізованій установі для переробки з подальшим перерахуванням коштів за вилучені дорогоцінні метали та металобрухт на реєстраційний рахунок спеціального фонду бюджетної установи.

Світлана Лістрова, бухгалтер-експерт Видавничого будинку «Фактор»