06.09.2007

Облік документів. Як обліковувати чекову книжку

Відповідь на запитання

Облік документів

 

Як обліковувати чекову книжку

 

Раніше одержували в казначействі чекову книжку після її оплати без будь-яких виправдних документів. Ураховуючи те, що попередня оплата чекової книжки законодавством не передбачена, просимо роз’яснити порядок одержання чекової книжки в органах Державного казначейства, а також порядок її обліку та списання.

(м. Луцьк)

 

Порядок отримання чекової книжки в органах Державного казначейства визначено

Порядком № 89. Для отримання готівки з рахунків Державного казначейства розпорядникам видаються грошові чекові книжки.

Відповідно до

Порядку № 89 для отримання грошової чекової книжки розпорядник зі свого реєстраційного рахунку здійснює оплату її вартості відповідному банку. Після підтвердження факту оплати (копія платіжного доручення) орган Державного казначейства в установленому порядку отримує в банку чекові книжки та реєструє їх у журналі реєстрації отриманих та виданих чекових книжок.

З метою дотримання вимог діючого законодавства, а саме

постанови № 1404, яка не передбачає попередньої оплати за чекову книжку, операції з перерахування коштів за чекову книжку та її отримання, як правило, проводяться одним днем.

Стосовно документів, що підтверджують одержання чекової книжки в органах держказначейства, зазначимо таке.

Відповідно до

п. 13.8 Порядку № 89 передача чекової книжки розпоряднику здійснюється на підставі довіреності розпорядника установленої форми шляхом оформлення акта приймання-передачі грошових чекових книжок у двох примірниках. Один примірник залишається в органі Державного казначейства, другий разом із чековою книжкою передається розпоряднику. У журналі реєстрації отриманих та виданих чекових книжок у графі «Передано» зазначається назва розпорядника, номер і дата довіреності, номер і дата акта приймання-передачі чекової книжки. Тобто згідно з Порядком № 89 документом, на підставі якого розпорядник бюджетних коштів може оприбуткувати чекову книжку, є акт приймання-передачі грошових чекових книжок.

Але такий варіант оформлення передачі чекових книжок від органу Держказначейства розпорядникам не зовсім правильний. Пояснимо чому.

По-перше, нагадаємо: до бланків суворої звітності віднесено серед інших і документи, що обслуговують грошовий обіг, у тому числі

книжки чекові, депозитні, чеки грошові, майнові, розрахункові. На це вказувало також Державне казначейство України у своєму листі «Щодо обліку бланків суворої звітності» від 18.10.2004 р. № 07-04/2119-9104.

По-друге, для обліку, використання та списання бланків суворої звітності діють типові форми первинного обліку бланків суворої звітності, затверджені

наказом № 67.

Придбання бланків суворої звітності здійснюється на підставі спеціальної

прибутково-видаткової накладної на бланки суворої звітності (ф. № СЗ-1) і довіреності (ф. № М-2).

Прибутково-видаткову накладну на бланки суворої звітності (ф. № СЗ-1)

не віднесено до бланків суворої звітності, тому органи державного казначейства можуть для її друкування використовувати наявні автоматизовані засоби.

У такій накладній обов’язково має бути вказано реквізити:

— дату виписування накладної;

— кому відпущено, через кого;

— номер та дату довіреності;

— кількість чекових книжок, серію чекової книжки, номера чеків у книжці з... по...;

— підпис особи, що дозволила відпуск чекової книжки, відпустила її, та особи, що її одержала.

Чекова книжка повинна обліковуватись в установі, що її отримала, як бланк суворої звітності. Бланки суворої звітності, які зберігаються в установі, відображаються в бухгалтерському обліку відповідно до

Плану рахунків № 114 на субрахунку 331 «Грошові документи в національній валюті» за вартістю затрат на виготовлення (придбання) та доставку. Одночасно вартість бланків суворої звітності обліковується на забалансовому рахунку 08 «Бланки суворої звітності».

Облік «суворих» бланків у місцях їх зберігання (як правило, у бухгалтерії) ведуть у

прибутково-видатковій книзі з обліку бланків суворої звітності (ф. № СЗ-2). Вона має бути пронумерована, прошнурована і скріплена сургучевою печаткою та підписами керівника установи (організації) і головного бухгалтера. Для ведення обліку окремих видів «суворих» бланків у книзі виділяється одна або кілька сторінок.

Порядок № 89

відзначає, що розпорядники та одержувачі бюджетних коштів списують чекові книжки в загальновстановленому порядку. У загальному випадку (для більшості «суворих» бланків) використовують акт на списання використаних бланків суворої звітності (ф. № СЗ-3), що складається постійно діючою чи спеціально створеною комісією для списання бланків суворої звітності.

Основні бухгалтерські операції з придбання, обліку та використання чекових книжок наведено в таблиці.

 


п/ п

Зміст операції

Кореспонденція рахунків

Сума,
грн.

дебет

кредит

1

Перераховано кошти за чекову книжку

364 (675)

321

10,00

2

Одержано та оприбуткувано чекову книжку (сума без ПДВ)

331

364 (675)

8,33

Одночасно (сума без ПДВ)

08

8,33

Списано суму ПДВ на витрати

801 (802)

364 (675)

1,67

3

Списано чекову книжку після повного використання чеків на підставі акта на списання
за ф. № СЗ-3

801 (802)

331

8,33

Одночасно

08

8,33

 

Наталія Севостьянова, заступник начальника — головний бухгалтер управління
Державного казначейства в Харківській області