06.09.2007

Бюджетний процес. Обмеження при купівлі автомобіля

Відповідь на запитання

Обмеження при купівлі автомобіля

 

Чи має право бюджетна організація (навчально-виробничий комбінат) придбати легковий автомобіль у фізичної особи?

(Одеська обл.)

 

Так, має

. Бюджетне законодавство не містить будь-яких обмежень щодо статусу особи, з якою укладається договір про купівлю легкового автомобіля: нею може бути як юридична, так і фізична особа.

Разом із тим при купівлі легкового автомобіля за державні кошти слід ураховувати деякі обмеження.

По-перше, вартість автомобіля, що придбавається, не повинна перевищувати 60000 грн

. Пов’язано це з тим, що бюджетні установи при купівлі легкових автомобілів мають дотримуватися вимог постанови КМУ «Про граничні суми витрат на придбання автомобілів, меблів, іншого оснащення та устаткування, мобільних телефонів, комп’ютерів державними органами, а також установами та організаціями, що утримуються за рахунок державного та місцевих бюджетів» від 04.04.2001 р. № 332. Згідно з цією постановою гранична сума витрат на придбання легкового автомобіля становить 60000 грн.

По-друге, якщо вартість автомобіля дорівнює або перевищує 20 тис. грн., то його необхідно придбавати з дотриманням процедур торгів

, установлених Законом № 1490.

Крім того, нагадаємо, що згідно зі

ст. 64 Закону про держбюджет будь-які витрати щодо утримання бюджетних установ можуть здійснюватися розпорядниками бюджетних коштів тільки за відсутності простроченої кредиторської заборгованості із зарплати, а також заборгованості за спожиті комунальні послуги та енергоносії.

Витрати щодо придбання легкового автомобіля належать до капітальних і здійснюються за КЕКВ 2110 «Придбання обладнання і предметів довгострокового користування».

Тетяна Корольова,
начальник планово-фінансового відділу головного управління Державного казначейства України в Одеській області