06.09.2007

Оплата праці. Винесення догани і виплата надбавки та премії

Відповідь на запитання

Винесення догани і виплата надбавки та премії

 

За порушення виконавчої дисципліни (несвоєчасне подання звіту) провідному спеціалісту (державному службовцю) винесено догану. Чи зберігаються при цьому для нього встановлена надбавка за виконання особливо важливої роботи і щомісячна премія?

(Кіровоградська обл.)

 

Згідно зі

ст. 151 КЗпП протягом строку дії дисциплінарного стягнення до працівника не застосовуються заходи заохочення, передбачені у правилах внутрішнього трудового розпорядку відповідно до ст. 143 КЗпп.

Позбавлення премій, передбачених системами оплати праці, провадиться відповідно до положення про преміювання (в якому зумовлюються причини депреміювання), що діє в установі, і може здійснюватися лише за той розрахунковий період, в якому було порушення, і оформляється наказом керівника з обов’язковим зазначенням причин, що спричинили депреміювання

.

Надбавка за високі досягнення у праці

в разі несвоєчасного виконання завдань, погіршення якості роботи і порушення трудової дисципліни скасовується або її розмір зменшується згідно з абз. «в» п.п. 1 п. 2 постанови КМУ «Про впорядкування структури та умов праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268. Це має бути передбачено в колективному договорі та положеннях про оплату праці та преміювання.

Розпорядчим документом для скасування встановлених надбавок є наказ керівника установи, з яким під розписку необхідно ознайомити працівника, якого позбавлено премії або якому скасовано чи зменшено надбавку.

Алла Литвин,
заступник директора Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати і умов праці,
 начальник відділу державного регулювання заробітної плати в бюджетній сфері
 Міністерства праці та соціальної політики України