06.09.2007

Оплата праці. Виплата винагород за добросовісну безперервну працю

Відповідь на запитання

Виплата винагород за добросовісну безперервну роботу

 

Працівник обіймає посаду головного спеціаліста в апеляційному суді понад чотири роки, куди влаштувався за переведенням з органів місцевого самоврядування (стаж роботи — сім років на посаді провідного спеціаліста). Чи має він право на виплату винагороди за добросовісну безперервну роботу?

(м. Херсон)

 

Грошова винагорода державним службовцям за добросовісну безперервну роботу в органах державної влади і зразкове виконання трудових обов’язків (далі — грошова винагорода) видається особам, які відпрацювали безперервно на посадах державних службовців в одному або кількох органах державної влади не менше 10 років.

Умови та порядок виплати такої грошової винагороди визначено

Порядком видачі винагороди державним службовцям за добросовісну безперервну роботу в органах державної влади, зразкове виконання трудових обов’язків, затвердженим постановою КМУ від 24.02.2003 р. № 212 (далі — Порядок № 212).

До стажу безперервної роботи зараховуються всі періоди роботи (служби) на посадах державних службовців в одному або декількох органах виконавчої влади, у тому числі до 1 січня 1994 року, на посадах державних службовців, передбачених

ст. 25 Закону № 3723, а також на посадах, що належать в установленому порядку до відповідних категорій посад державних службовців, на посадах керівних працівників та спеціалістів в апараті органів, визначених у частині другій ст. 9 Закону № 3723 (апарат органів прокуратури, судів, дипломатичної служби, митного контролю, служби безпеки, внутрішніх справ).

До зазначеного вище стажу безперервної роботи не зараховується час роботи в органах місцевого самоврядування

.

Пункт 6 Порядку № 212

рекомендує органам місцевого самоврядування видавати грошову винагороду посадовим особам за добросовісну безперервну роботу в органах державної влади, зразкове виконання трудових обов’язків згідно з цим Порядком і п. 2 розділу VII Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-ІІІ.

Слід зауважити, що

грошова винагорода видається один раз на п’ять років за умови зразкового виконання посадових обов’язків та відсутності порушень трудової дисципліни з урахуванням щорічної оцінки виконання державним службовцем покладених на нього завдань та обов’язків.

Грошова винагорода

видається, якщо за результатами проведення щорічної оцінки рівень виконання державним службовцем обов’язків та завдань оцінено як «хороший» та «високий». При цьому повинні враховуватися результати щорічних оцінок за п’ять років.

Якщо державний службовець змінив місце роботи, результати щорічної оцінки враховуються на підставі довідок, виданих на попередньому місці роботи на державній службі.

Обчислення стажу, що дає право на отримання винагороди, починається з моменту вступу на роботу до органів державної влади. Судячи із запитання,

стаж роботи головного спеціаліста апеляційного суду як державного службовця — тільки чотири роки, тому права на виплату винагороди за добросовісну безперервну роботу в органах державної влади він не має.

Алла Литвин, заступник директора Департаменту
 з питань державного регулювання заробітної плати і умов праці,
 начальник відділу державного регулювання заробітної плати в бюджетній сфері
 Міністерства праці та соціальної політики України