17.09.2007

Щодо видачі та оплати листка непрацездатності

Лист від 26.06.2007 р. № 412/020/153-07

Щодо видачі та оплати листка непрацездатності

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 26.06.2007 р. № 412/020/153-07

 

У Департаменті політики державного соціального страхування Міністерства праці та соціальної політики розглянуто лист щодо видачі та оплати листка непрацездатності.

Оскільки у період роботи з неповним робочим днем (тижнем) жінка, яка доглядає за дитиною до трьох років, у період відпустки для догляду за дитиною отримує заробітну плату, з якої сплачуються внески до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, вона є застрахованою особою. Статтею 36 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» наведено вичерпний перелік випадків, за яких допомога по тимчасовій непрацездатності не надається. До таких випадків не належить тимчасова непрацездатність у період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Тому у разі тимчасової непрацездатності застрахованої особи, яка працює в режимі неповного робочого часу в період перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також у разі хвороби дитини віком до 14 років

листок непрацездатності оплачується на загальних підставах.

Якщо хворіє дитина віком до трьох років,

листок непрацездатності не видається для догляду за нею в період перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (п.п. «б» п. 3.15 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13.11.2001 р. № 455), оскільки в цей період ви вже отримуєте гарантовану законодавством матеріальну виплату — допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Таким чином,

фізособі повинні видати листок непрацездатності по догляду за старшою дитиною та оплатити його за місцем роботи виходячи з фактично нарахованої заробітної плати за відпрацьований час у розрахунковому періоді.

Заступник директора департаменту політики державного соціального страхування О. Постоюк



коментар редакції

Призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності у зв’язку з необхідністю догляду за хворою дитиною

Мінпраці вже роз’яснювало питання щодо призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності у разі перебування застрахованої особи у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (див. лист Мінпраці від 02.03.2007 р. № 696/0/10-07 // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 28). Нагадаємо, у ньому Мінпраці відповів на такі запитання:

— чи оплачується період тимчасової непрацездатності у разі хвороби самої застрахованої особи?

— чи оплачується період тимчасової непрацездатності у разі хвороби дитини віком до трьох років?

Щодо першого запитання Мінпраці відповів, що цей період тимчасової непрацездатності оплачується, оскільки законодавчих підстав для відмови в оплаті тимчасової непрацездатності самої застрахованої особи немає.

Що стосується другого запитання, то згідно з п. 3.15 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13.11.2001 р. № 455, листок непрацездатності не видається для догляду за хворою дитиною у разі перебування застрахованої особи у відпустці для догляду за дитиною до трьох років. Тому в цьому випадку допомога по тимчасовій непрацездатності не виплачується.

У листі, що коментується, Мінпраці відповів ще на одне запитання, яке стосується цієї теми: чи оплачується період непрацездатності застрахованої особи, яка перебуває у відпустці для догляду за молодшою дитиною і працює на умовах неповного робочого дня, у разі хвороби старшої дитини віком до 14 років?

Як зазначив Мінпраці,

у цьому разі застрахованій особі зобов’язані видати листок непрацездатності для догляду за старшою дитиною і оплатити його за місцем роботи за рахунок Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

При цьому Мінпраці посилається на п. 3.15 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13.11.2001 р. № 455, в якому зазначено, що листок непрацездатності не видається для догляду за хворою дитиною в період відпустки для догляду за дитиною до трьох років. Мінпраці додає, що

у відпустці для догляду за цією дитиною, яка хворіє, віком до трьох років.

На нашу думку, це цілком справедливо.

Тетяна Онищенко