17.09.2007

Пошта редакції. Використання коштів профспілки

Відповідь на запитання

Використання коштів профспілки

 

Відповідно до законодавства про профспілки роботодавець перераховує первинній профспілковій організації кошти на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу. Чи може профспілка направляти ці кошти на надання якихось видів допомоги членам такої профспілки, у тому числі на поховання?

(м. Харків)

 

Обов’язок роботодавців відраховувати кошти первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу встановлено

ст. 44 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» від 15.09.99 р. № 1045-XIV (далі — Закон про профспілки). Розмір таких відрахувань передбачається в колективному договорі, але не може бути менше ніж 0,3 відсотка фонду оплати праці.

Як випливає з формулювання

ст. 44 Закону про профспілки, зазначені відрахування роботодавців мають цільовий характер — на «культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу». Отже, профспілка, одержуючи такі кошти від роботодавця, має направляти їх винятково на ці цілі.

Крім коштів на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу, роботодавцем можуть провадитися відрахування профспілці і на інші цілі, наприклад, на виплату матеріальної допомоги, на виплату допомоги на поховання. Крім того, відрахування, що направляються профспілці, можуть бути і нецільовими, тобто без зазначення напрямів витрачання.

Приймаючи рішення про витрачання коштів, профспілці слід ураховувати, що свою діяльність вона здійснює відповідно до статуту (положення), який приймається на загальних зборах членів такої організації (

ст. 14 Закону про профспілки). У статуті, зокрема, зазначаються джерела формування коштів профспілки та напрями їх використання, у тому числі має бути визначено і конкретні напрями використання відрахувань роботодавців.

Отже,

витрачаючи кошти, що надійшли від роботодавця, профспілці необхідно керуватися положеннями статуту.

Також звертаємо увагу на те, що за рішенням загальних зборів членів профспілки до статуту можуть уноситися зміни, у тому числі і щодо напрямів використання коштів.

Олена Павленко, економіст-аналітик

Видавничого будинку «Фактор»