03.04.2008

Пошта редакції. Доставка працівників автотранспортом підприємства

Відповідь на запитання

Доставка працівників автотранспортом підприємства

 

Підприємство здійснює доставку працівників свого підприємства власним автотранспортом від місця їх проживання до місця роботи і назад. Чи обкладається вартість доставки працівників податком з доходів фізичних осіб і чи відноситься вартість ПММ, придбаних для заправки такого автотранспорту, до валових витрат підприємства?

(м. Львів)

 

Відповідно до

п.п. «а» п.п. 4.2.9 Закону № 889 до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу не включається дохід, отриманий платником податку у зв’язку з користуванням автомобільним транспортом, наданим платнику податку його роботодавцем-резидентом, який є платником податку на прибуток.

Таким чином,

у працівників підприємств — резидентів, які є платниками податку на прибуток, при доставці їх на роботу автомобільним транспортом роботодавця оподатковуваний дохід не виникає.

Щодо інших підприємств (наприклад, що застосовують спрощену систему оподаткування), то зазначимо таке.

Річ у тім, що персоніфікувати дохід кожного працівника в цьому випадку досить складно. А за відсутності персоніфікації оподатковуваний дохід не виникає. Отже, і щодо працівників таких підприємств можна стверджувати, що оподатковуваний дохід не виникає.

Щодо витрат на придбання ПММ, то можливість включення їх до складу валових витрат залежить від виду транспорту, який використовується для перевезення працівників. Відповідно до

п.п. 5.4.10 Закону про податок на прибуток до складу валових витрат не включаються витрати, пов’язані зі стоянкою та паркуванням легкових автомобілів, а також 50 % витрат на придбання ПММ для легкових автомобілів та оперативну оренду легкових автомобілів. Отже, витрати на придбання ПММ може бути включено до складу валових витрат у розмірі 50 % у разі, якщо перевезення працівників здійснюється легковим автомобілем. При цьому платник податку звільняється від обов’язку доведення зв’язку таких витрат з його господарською діяльністю.

Зауважимо, що легковим є автомобіль, призначений для перевезення пасажирів та їх багажу, з кількістю місць для сидіння не більше дев’яти, уключаючи місце водія.

Разом з тим доставка працівників від будинку на роботу і назад, найімовірніше, здійснюється автобусом. Для включення витрат на ПММ для експлуатації автобуса до складу валових витрат необхідно довести зв’язок перевезення персоналу з господарською діяльністю підприємства.

Підтвердженням необхідності організації доставки працівників власним автотранспортом може бути довідка від місцевих органів влади* про відсутність поблизу місця роботи міських маршрутів громадського транспорту або про те, що час закінчення (початку) руху міських маршрутів не дозволяє працівникам добиратися на роботу або додому.

* Про необхідність наявності такого документа для обґрунтування віднесення витрат з доставки працівників автотранспортом підприємства до валових витрат зазначено в консультації податківців (див. «Вісник податкової служби України», 2007, № 28, с. 33).

За наявності такого підтвердження витрати з перевезення працівників можна включити до валових витрат підприємства

.

Якщо зв’язок з господарською діяльністю доведено, ПДВ, сплачений у зв’язку з придбанням ПММ, може бути включено до складу податкового кредиту відповідно до

п.п. 7.4.1 Закону про ПДВ.

Тетяна Рудая, економіст-аналітик