07.04.2008

Думка фахівців офіційних органів. Нові додатки до декларації з ПДВ

Стаття

Нові додатки до декларації з ПДВ

 

Оновлення декларації з ПДВ викликало великий інтерес наших читачів з приводу правил її заповнення, що змінилися. Досить докладно ми розкрили цю тему у статті на с. 23. Проте особливу цінність щодо цього мають коментарі фахівців ДПАУ. Саме тому редакція звернулася з проханням відповісти на найактуальніші запитання читачів до директора Департаменту масово-роз’яснювальної роботи та звернення громадян ДПА України

Косарчука Віктора Петровича. Він люб’язно погодився надати свої коментарі. З отриманими відповідями поспішаємо ознайомити наших читачів.

 

Які саме поставки беруть участь у формуванні ряд. «Інші» розділу І додатка 5 до податкової декларації з ПДВ?

 

Додаток 5 до податкової декларації з ПДВ необхідний для розкриття інформації про поставки (придбання) платником ПДВ товарів (послуг) у розрізі контрагентів. Форма цього додатка забезпечує зіставність даних з рядками декларації з ПДВ. Для забезпечення такої зіставності платник відображає в рядку «Інші» розділу І обсяги оподатковуваних за ставкою 20 % поставок товарів (послуг)

неідентифікованим особам, а також будь-які поставки неплатникам ПДВ. Крім того, у ній відображаються також податкові зобов’язання, що виникають при самостійній ліквідації основних фондів, переведенні основних фондів до складу невиробничих, а також у результаті визнання умовного продажу.

 

Чи необхідно при поданні податкової декларації за березень (1 квартал) 2008 року розшифровувати значення ряд. 24 декларації з ПДВ, починаючи з періоду виникнення такого значення?

 

Порядок відшкодування ПДВ змінився з 1 січня 2008 року. На сьогодні відшкодуванню підлягає частина залишку від’ємного значення, фактично сплачена одержувачем товарів (послуг) постачальникам таких товарів (послуг) у

попередніх податкових періодах. Зрозуміло, якщо таку частину не було погашено податковими зобов’язаннями попередніх періодів або вона не брала участі в розрахунку бюджетного відшкодування. Для її розрахунку важливо мати інформацію про період (періоди) виникнення такого від’ємного значення.

Отже, для правильного розрахунку суми ПДВ, що підлягає відшкодуванню, значення ряд. 24 декларації з ПДВ необхідно розшифрувати в розрізі періодів його виникнення. Ця інформація наводиться в Довідці про суми залишку від’ємного значення попередніх податкових періодів (додаток 2 до декларації з ПДВ).