17.04.2008

Пошта редакції. Робота генерального підрядника в будівництві ліцензується

Відповідь на запитання

Робота генерального підрядника в будівництві ліцензується

 

Чи потрібно будівельній організації, яка виступає в ролі генпідрядника і має діючу ліцензію, видану у 2007 році, одержувати додаткову ліцензію з 01.01.2008 р.?

(м. Запоріжжя)

 

До затвердження

Переліку № 24 на це запитання можна було дати однозначну відповідь: ні, генпідряднику не потрібна ліцензія, оскільки його діяльність не зазначалася у старому переліку серед ліцензованих видів. Держпідприємництва, власне, так завжди і відповідав (див. лист від 17.09.2002 р. № 4-452-1666/4994).

Що змінилося із затвердженням

Переліку № 24? Серед ліцензованих видів діяльності з’явилися інжинірингові роботи, до яких належить і діяльність генерального підрядника в будівництві. Але слід звернути увагу на те, що ліцензуванню підлягає генеральний підряд тільки в будівництві окремих об’єктів, а саме: будов житлового, громадського та виробничого призначення, інженерних мереж, транспортних споруд та магістральних трубопроводів. Генеральний підряд з будівництва, наприклад, невиробничих будівель та споруд промислових підприємств або сільськогосподарського призначення, а також об’єктів експериментального будівництва, об’єктів благоустрою, озеленення, ліцензуватися не повинен.

Варто звернути увагу ще на один момент: суб’єкту господарювання, в якого вже є ліцензія на провадження будівельних робіт, у разі, якщо він є генеральним підрядником, нову ліцензію одержувати не потрібно. Потрібно подати заяву на внесення змін до діючої ліцензії (докладніше див. на с. 9).

Утім навіть за наявності в переліку ліцензованих видів будівельної діяльності такого виду робіт, як генеральний підряд, необхідність ліцензування можна оспорювати. Річ у тім, що

ст. 27 Закону про архітектурну діяльність, на який посилається Порядок № 1396, серед обов’язків замовників (забудовників) та підрядників зазначає обов’язок доручати виконання окремих видів проектних та будівельних робіт особам, які мають відповідну ліцензію (кваліфікаційний сертифікат). Наявності ліцензії в підрядника (мається на увазі генеральний підрядник) Закон про архітектурну діяльність не вимагає. Немає такої вимоги ні в Примірному договорі підряду в капітальному будівництві, затвердженому наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 27.10.2005 р. № 3, ні в Загальних умовах укладення та виконання договорів підряду в капітальному будівництві, затверджених постановою Кабміну від 01.08.2005 р. № 668.

Крім того, відсутність ліцензійних умов, що встановлюють вимоги до діяльності генпідрядника, — це додатковий аргумент для того, щоб провадити таку діяльність без ліцензії.

Олена Кабальська,
 юрист Видавничого будинку «Фактор»