17.04.2008

Пошта редакції. Отримання будівельної ліцензії фізособою-підприємцем

Відповідь на запитання

Отримання будівельної ліцензії фізособою-підприємцем

 

Чи може отримати ліцензію на провадження робіт у будівництві, пов’язаних зі створенням об’єктів архітектури,

фізична особа — підприємець?

(м. Львів)

 

Зі зміною порядку ліцензування відповідь на запитання, чи може бути суб’єктом будівельної діяльності фізособа-підприємець, не стала більш визначеною.

Раніше на можливість отримання ліцензії на провадження робіт у будівництві фізособою-підприємцем неодноразово вказував Держпідприємництва (

листи від 12.02.2007 р. № 1000, від 15.01.2003 р. № 4-452-2128/240, від 06.06.2002 р. № 4-431-483/3133), звертаючи увагу при цьому на те, що фізособа-підприємець має дотримуватись ліцензійних умов і відповідати всім вимогам, що висуваються до суб’єктів господарювання, які займаються будівельними роботами. Але, власне, запитання і виникало саме у зв’язку з тим, що ці самі ліцензійні умови було сформульовано так, що отримати ліцензію на будівництво могла тільки юридична особа, але ніяк не фізособа-підприємець. У коментарі до одного з листів Держпідприємництва, де порушувалася ця проблема, ми зазначали, що, по-перше, Ліцензійні умови № 112 ніде прямо не дозволяють фізособам-підприємцям бути суб’єктами будівельної діяльності, а по-друге, виходячи з тексту цього документа можна було зробити висновок, що вони стосуються тільки юридичних осіб. Наприклад, у ньому фігурували такі вимоги, як наявність організаційно-функціональної структури підприємства з розподілом обов’язків, повноважень та відповідальності посадових осіб, укомплектованість підприємства інженерно-технічними працівниками та робітниками необхідних професій та кваліфікації (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2003, № 28).

Першу із згаданих перешкод тепер подолано

Порядком № 1396, у п. 2 якого прямо зазначено, що юридична особа і фізична особа (підприємець) — суб’єкти господарської діяльності, які мають намір провадити будівельну діяльність, повинні отримати ліцензію відповідно до цього Порядку. А от друга перешкода, як і раніше, актуальна — фізособа-підприємець не звільняється від необхідності дотримання ліцензійних умов. Виходить, що перешкодою в отриманні ліцензії на здійснення робіт, пов’язаних зі створенням об’єктів архітектури, може стати саме невідповідність фізособи-підприємця умовам ліцензування, а не власне його статус.

Залишається сподіватися, що переможе досить ліберальна позиція, висловлена одного разу Держкомбудом, яка полягає в тому, що

фізособам-підприємцям, які самостійно виконують роботи, достатньо відповідати кваліфікаційним вимогам, а не в цілому ліцензійним умовам. Якщо ж фізособа-підприємець провадить будівельну діяльність шляхом найму фахівців, ліцензійні умови на нього повністю поширюються (див. лист від 29.05.2003 р. № 9/2-121 // «Податки та бухгалтерський облік», 2003, № 78).

Ніна Костенко,
економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»