21.04.2008

Думка фахівців офіційних органів. Заповнення розрахунку за формою № 1ДФ

Стаття

Заповнення розрахунку за формою № 1ДФ

 

Нормативна база

Закон № 889

— Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV.

Порядок № 451

— Порядок заповнення та подання податковими агентами податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затверджений наказом ДПАУ від 29.09.2003 р. № 451.

 

Податковим агентом нараховано та виплачено доходи приватному підприємцю в різних кварталах. Як заповнити Податковий розрахунок за формою № 1ДФ (далі — ф. № 1ДФ)?

Відповідно до

п. 3.2 Порядку № 451 у кварталі отримання від підприємця товару (робіт, послуг), що оформляється накладною чи актом, у графі 3а «Сума нарахованого доходу» ф. № 1ДФ податковим агентом відображається сума нарахованого підприємцю доходу. У кварталі фактичної виплати відповідно до п. 3.3 Порядку № 451 дохід платника податку відображається у графі 3 «Сума виплаченого доходу» ф. № 1ДФ.

Для виплат самозайнятим особам передбачено ознаку доходу —

42 «Дохід, виплачений самозайнятій особі». Заповнювати графи 4а «Сума нарахованого податку» та 4 «Сума перерахованого податку» не потрібно, так як доходи фізичних осіб від підприємницької діяльності не оподатковуються податком з доходів фізичних осіб у джерела виплати.

 

Який порядок заповнення уточнюючого розрахунку ф. № 1ДФ у випадках, коли виявлено, що з працівника неправильно утримано податок з доходів фізичних осіб?

При неправильному утримані податку з доходів фізичних осіб необхідно замінити помилковий рядок іншим правильним рядком. В уточнюючому розрахунку наводимо рядок з помилковою інформацією під тим самим номером, який був у поданій ф. № 1ДФ. При цьому у гр. 9 цього рядка проставляємо «1» — рядок на вилучення. Потім необхідно ввести під тим самим номером рядок з вірною інформацією і у гр. 9 проставляємо «0» — рядок на введення.

 

В яких випадках головне підприємство подає ф. № 1ДФ, а в яких випадках філія?

Відповідно до

п. 5.3 Порядку № 451 порядок подання ф. № 1ДФ філією залежить від того, чи включена вона до ЄДРПОУ (має окремий ідентифікаційний код) і чи покладено на неї функції щодо нарахування заробітної плати і утримання податку з доходів фізичних осіб. Якщо філія має окремий код за ЄДРПОУ та на неї покладено функції щодо нарахування та виплати зарплати найманим працівникам, то вона самостійно подає ф. № 1ДФ до податкового органу за своїм місцезнаходженням. У разі відсутності у філії коду за ЄДРПОУ податковий розрахунок у вигляді окремої порції за філію подає головне підприємство до органу державної податкової служби за своїм місцезнаходженням. При цьому сума податку з доходів, що припадає на філію, перераховується до місцевого бюджету за місцезнаходженням такої філії. Для цього головне підприємство зобов’язане зареєструватися в податковому органі за місцезнаходженням філії як платник окремого податку — податку з доходів фізичних осіб.

 

Який порядок оподаткування придбаної сільгосппродукції в населення та відображення у ф. № 1ДФ?

При виплаті громадянам доходу за придбану в них сільськогосподарську продукцію податкові агенти, не утримують податок з доходів відповідно до

п.п. 4.3.36 п. 4.3 ст. 4 Закону № 889, якщо сільськогосподарська продукція вирощується на земельних ділянках, наданих для:

— ведення особистого сільського господарства, якщо їх розмір не було збільшено в результаті отриманої в натурі (на місцевості) земельної частки (паю);

— для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (на присадибних ділянках);

— для ведення садівництва та індивідуального дачного будівництва.

При цьому отримувач таких доходів повинен надати податковому агенту

довідку за ф. № 3ДФ про своє право на отримання доходу у джерела його виплати без утримання податку. Ця довідка відповідно до п. 2 Порядку видачі довідки про право фізичної особи на отримання доходу від податкового агента без утримання податку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.2006 р. № 1063 видається безоплатно сільською, селищною, міською радою власнику сільськогосподарської продукції (включаючи продукцію первинної переробки) у 10-денний строк з дня звернення за місцем проживання на підставі письмової заяви.

У ф. № 1ДФ необхідно відобразити виплату таких доходів з ознакою доходу

53 «Доходи від продажу сільськогосподарської продукції». У графах 4»а», 4 проставляються нулі.

Якщо сільськогосподарська продукція реалізується фізичною особою, яка не має такої довідки, то податковий агент зобов‘язаний утримати податок з усієї суми, виплаченої за закупівлю такої продукції.

 

Чи повинен приватний підприємець подавати ф. № 1ДФ, якщо немає найманих працівників?

Відповідно до

абз. «б» п. 19.2 ст. 19 Закону № 889 податковий розрахунок за ф. № 1ДФ подають особи, які мають статус податкових агентів. Про це також зазначено в п. 2 Порядку № 451. Відповідно до п. 1.15 ст. 1 Закону № 889 податковим агентом, зокрема, є фізична особа — суб‘єкт підприємницької діяльності, який використовує найману працю інших фізичних осіб. Податковий розрахунок за ф. № 1ДФ подають тільки ті фізичні особи, які є податковими агентами та зобов’язані нараховувати, утримувати та сплачувати податок з доходів фізичних осіб до бюджету (п.п. 1.2 п. 1 Порядку № 451).

Приватний підприємець для себе не є податковим агентом, тому якщо не має найманих працівників, то йому не потрібно подавати ф. № 1ДФ.

Любов КРАСНОКУТСЬКА,
головний державний податковий інспектор Інформаційно-довідкового департаменту ДПАУ