24.04.2008

На дві торговельні точки потрібно два РРО

Відповідь на запитання

РРО для приватних підприємців

 

На дві торговельні точки потрібно два РРО

 

Суб’єкт підприємницької діяльності — фізична особа, яка перебуває на спрощеній системі оподаткування, має дві торговельні точки. В одній з них здійснюється реалізація підакцизних товарів (алкогольних напоїв, що не відносяться до лікеро-горілчаних виробів), а в іншій — реалізація непродовольчих товарів. Чи потрібно в такій ситуації застосовувати РРО в обох торговельних точах або тільки в одній (де продаються підакцизні товари)?

(м. Сімферополь)

 

Закон про РРО

дає можливість підприємцям при здійсненні готівкових та/або безготівкових розрахункових операцій з продажу товарів у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг не застосовувати РРО чи РК у разі виконання певних умов.

Так, згідно з

п. 6 ст. 9 Закону про РРО приватні підприємці, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, можуть не застосовувати РРО (РК і КОРО), якщо вони не здійснюють продаж підакцизних товарів (крім пива на розлив).

У наведеній звільняючій нормі йдеться про обмеження на торгівлю підакцизними товарами взагалі, а не в межах конкретного торговельного місця. У зв’язку з цим можемо зробити висновок, що

приватний підприємець, який здійснює продаж підакцизних товарів*, має застосовувати РРО в кожній торговельній точці незалежно від того, реалізуються в ній підакцизні товари чи ні.

* Якщо пиво у пляшках та банках, то КОРО і РК.

Звертаємо увагу: у разі здійснення платником єдиного податку торгівлі підакцизними товарами, розрахунки повинні проводитися із застосуванням РРО при продажу

всіх товарів, які є у продажу. Про це йшлося в Податковому роз’ясненні від 14.01.2002 р. № 20, у листах ДПАУ від 31.03.2004 р. № 5534/7/23-2117 та від 25.07.2005 р. № 6961/6/17-3116.

Марина Ковенко, економіст-аналітик