24.04.2008

Власна продукція ПП і РРО

Відповідь на запитання

Власна продукція ПП і РРО

 

Приватний підприємець, який працює на загальній системі оподаткування, займається виробництвом. Чи можна продавати продукцію власного виробництва за готівкові кошти без РРО?

(м. Харків)

 

Сфери діяльності, в яких розрахунки за готівкові кошти можуть проводитися без РРО, установлюються

Законом про РРО. Пункт 1 ст. 9 зазначеного Закону передбачає, що реєстратори розрахункових операцій і розрахункові книжки не застосовуються при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва та наданні послуг підприємствами, установами та організаціями всіх форм власності, крім підприємств торгівлі та громадського харчування, у разі проведення розрахунків у касах цих підприємств, установ та організацій з оформленням прибуткових та видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних та завірених печаткою в установленому порядку.

На жаль, зазначена пільга встановлена для юридичних осіб і не поширюється на фізичних осіб — підприємців. До того ж підприємець не може виписувати прибутковий ордер при отриманні готівки за продані товари (

лист НБУ від 30.10.2006 р. № 25-113/2453-11507 та лист Держкомпідприємництва від 16.03.2005 р. № 1679).

Для деяких форм та умов ведення діяльності, передбачених

постановою № 1336 в окремих сферах торгівлі, громадського харчування та послуг дозволено проводити розрахунки без РРО з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій. Такі засоби контролю також підлягають обов’язковій реєстрації в органах податкової служби.

Отже, приватний підприємець (неплатник єдиного податку або фіксованого податку)

при продажу товарів за готівкові кошти, у тому числі і продукції власного виробництва, зобов’язаний використовувати належним чином зареєстрований РРО або розрахункову книжку.

За порушення зазначених вимог передбачено фінансові санкції в

п’ятикратному розмірі вартості проданих товарів (наданих послуг).

Микола Шпакович, економіст-аналітик