24.04.2008

Повернення товарів та РРО

Відповідь на запитання

Повернення товару та помилки

 

Повернення товарів та РРО

 

Підприємство здійснює продаж непродовольчих товарів із застосуванням РРО. Трапляється, що покупці відмовляються від раніше придбаного товару і просять повернути їм гроші. Як документально оформляються такі операції? В якому порядку вони проводяться через РРО і записуються до книги обліку розрахункових операцій?

(м. Харків)

 

1. Документальне оформлення повернення товару і видачі грошових коштів

Почнемо з того, що

видача готівкових коштів за повернений покупцем товар або оформлення при цьому розрахункових документів щодо перерахування коштів до банку покупця вважається розрахунковою операцією (ст. 2 Закону про РРО). Отже, особи, які здійснюють відповідні розрахункові операції (зокрема, видачу готівкових коштів за повернений товар), повинні відповідно до ст. 3 Закону про РРО проводити такі операції через РРО з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, які підтверджують виконання розрахункових операцій (або з використанням розрахункових книжок у випадках, передбачених цим Законом).

Згідно з

п. 4.7 Порядку застосування РРО реєстрація видачі коштів у разі повернення товару здійснюється у чеку, надрукованому РРО, що забезпечує окреме накопичення у фіскальній пам’яті додатних та від’ємних сум шляхом відображення перед сумою виданих коштів знака «-» (мінус).

Якщо ж РРО не забезпечує окремого накопичення у фіскальній пам’яті від’ємних сум розрахунків, замість

реєстрації від’ємної суми допускається реєстрація видачі коштів за допомогою операції «Службова видача».

Пам’ятайте, що застосування операції «сторно»

не допускається.

Невиконання підприємством зазначеної вимоги може призвести до накладення штрафу у 5-кратному розмірі суми операції (див.

п. 1 ст. 17 Закону про РРО).

При

поверненні коштів покупцю потрібно мати на увазі важливий момент, застережений у п. 4.8 Порядку застосування РРО.

Так, якщо сума коштів, виданих при поверненні товару, перевищує

100 грн., матеріально відповідальна особа підприємства чи особа, яка безпосередньо здійснює розрахунки (як правило, це продавець-касир) обов’язково мають скласти акт про видачу грошових коштів. У ньому необхідно зазначити:

— дані документа, що посвідчує особу покупця, який повертає товар;

— відомості про товар;

— суму виданих коштів;

— номер, дату і час видачі розрахункового документа, що підтверджує придбання товару.

Такий акт передається до бухгалтерії підприємства і зберігається

протягом 3 років. За відсутності бухгалтерії акт підклеюється на останній сторінці КОРО.

Декілька слів про документи, які має надати покупець при поверненні товару.

На жаль,

Закон про РРО і Порядок застосування РРО не містять будь-якої конкретної інформації з цього приводу. Проте, звернувшись до п. 30 Правил № 104 можна зробити висновок, що при поверненні неякісного товару покупець має подати продавцю письмову заяву про задоволення своїх вимог. А п. 37 цих Правил зазначає також про необхідність надання розрахункового документа. Якщо ж повертаються товари, на які встановлено гарантійні строки, потрібно надати технічний паспорт чи інший документ, що його заміняє.

 

2. Відображення в КОРО повернення готівки

Наприкінці робочого дня касир складає денний звіт з обнуленням інформації в оперативній пам’яті та занесенням її до фіскальної пам’яті РРО (Z-звіт), в якому має бути відображено інформацію про операції «Службове внесення» або «Службова видача».

На підставі даних фіскального звітного чека (Z-звіту) касир у кінці робочого дня заповнює розділ 2 книги обліку розрахункових операцій (КОРО). Зупинимося докладніше на порядку заповнення його граф 5 — 8.

Нагадаємо: відповідно до

п. 7.7. Порядку ведення КОРО, якщо фіскальний звітний чек містить дані про операції «Службове внесення» та «Службова видача», то графи 3 і 4 розділу 2 КОРО можуть не заповнюватися. Проте на практиці на багатьох підприємствах усе-таки заповнюють графи 3 і 4 незалежно від того, містить фіскальний звітний чек інформацію про такі операції чи ні. У цьому разі у графі 4 «Службова видача» відображаються суми, які проведено через РРО за допомогою операції «Службова видача». Отже, у цій графі показується сума виручки, вилучена зі скриньки РРО наприкінці робочого дня.

Зверніть увагу: у графу 5 потрапляє

вся сума виручки за день, а не сума, яка фактично знаходиться у скриньці РРО на кінець дня. Причому сума коштів, отриманих за день, не повинна зменшуватися на суму коштів, виданих покупцям за повернений товар.

У графі 6 зазначається сума операцій, що обкладаються ПДВ за повною ставкою (20 %). Отже, різниця між сумами у графах 5 і 6 складе обсяг поставки товарів (послуг), звільнених від оподаткування, які не є об’єктом оподаткування та оподатковуються за нульовою ставкою. Якщо здійснювалися тільки операції з продажу оподатковуваних товарів (робіт, послуг) за ставкою 20 %, то суми у графах 5 і 6 збігатимуться.

У графі 7 відображаються суми ПДВ (1/6 суми, записаної у графі 6).

У графі 8 зазначаються суми, видані покупцю при поверненні товару.

Приклад.

На початок робочого дня розмінну монету в сумі 100 грн. внесено до РРО шляхом проведення операції «Службове внесення». Загальна сума виручки, отримана за день, склала 9600 грн. Протягом дня покупцю було видано грошові кошти за повернений товар у розмірі 420 грн. (у тому числі ПДВ 20 % — 70 грн.) шляхом проведення операції «Службова видача». Наприкінці робочого дня всю готівкову виручку за винятком розмінної монети (100 грн.) було вилучено зі скриньки РРО та здано до каси підприємства.

 

Розділ 2. Облік руху готівки та сум розрахунків

Дата

Номер Z-звіту (номер розрахункової книжки)

Сума готівки

Сума розрахунків

Сума ПДВ

Видано при поверненні товару

службове внесення

службова видача

загальна

за ставкою ПДВ 20 %

1

2

3

4

5

6

7

8

...

...

...

...

...

...

...

...

11.04.2008 р.

2649

100

9600

9600

9600

1600

420

...

...

...

...

...

...

...

...

 

Наталя Білова, економіст-аналітик