24.04.2008

Помилково проведена через РРО операція виправляється шляхом скасування

Відповідь на запитання

Помилково проведена через РРО операція виправляється шляхом скасування

 

Підприємство здійснює роздрібний продаж будівельних матеріалів через магазин. Продавець-касир помилково вибив чек РРО не на той товар, який було продано. Як виправити таку помилку?

(м. Чернівці)

 

У ситуації, коли чек вибито помилково, касиру необхідно скасувати проведену через РРО суму розрахунків.

Згідно з

п. 4.7 Порядку застосування РРО скасування помилкової операції відбувається так:

— шляхом

реєстрації від’ємної суми (на помилково вибиту суму роздруковується фіскальний чек видачі коштів), якщо РРО підприємства забезпечує окреме накопичення у фіскальній пам’яті від’ємних сум розрахунків;

— шляхом

реєстрації видачі коштів (скасування помилкової суми) за допомогою операції «Службова видача», якщо РРО підприємства не забезпечує окремого накопичення у фіскальній пам’яті від’ємних сум розрахунків. Необхідність здійснення такої операції пов’язано із забезпеченням відповідності сум готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, зазначеній у денному звіті РРО (Z-звіті).

Слід мати на увазі: незалежно від того, який варіант застосовується суб’єктом господарювання, забороняється реєструвати через РРО від’ємні суми з використанням операції «сторно».

Відповідно до вимог

п. 4.8 Порядку застосування РРО скасування помилково проведеної через РРО суми розрахунку спричиняє необхідність складання акта про скасування помилково проведеної через РРО суми розрахунків. У цьому акті зазначаються дані про помилково проведену суму та реквізити помилково вибитого розрахункового документа (чека). На це звертають увагу і представники податкових органів у консультації в журналі «Вісник податкової служби України», 2007, № 30.

Акт про скасування помилково проведеної через РРО суми розрахунків передається до бухгалтерії, де повинен зберігатися протягом 3 років. За відсутності бухгалтерії такий акт підклеюють на останній сторінці книги обліку розрахункових операцій (КОРО). Щоправда, представники ДПАУ рекомендують акт разом з помилково вибитим чеком підклеювати в КОРО у будь-якому випадку (див., зокрема, консультацію в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2003, № 103). У цьому випадку для бухгалтерії доцільно зробити копію акта.

Після закінчення робочого дня касир складає денний звіт з обнуленням інформації в оперативній пам’яті та занесенням її до фіскальної пам’яті РРО (Z-звіт), в якому має бути відображено інформацію про операції «Службове внесення» або «Службова видача».

Зауважимо, що в цій ситуації операція «Службова видача» проводиться виключно з метою скасування помилково проведеної через РРО суми розрахунків і не пов’язана з виїмкою готівки зі скриньки РРО. До того ж при реєстрації через РРО суми продажу (що згодом виявилася помилковою операцією,) готівка до скриньки РРО фактично не вносилася і відповідно при виправленні допущеної помилки за допомогою операції «Службова видача» зі скриньки РРО

не вилучалася.

Таким чином, якщо виходити з того, що у графах 5 — 8 КОРО помилково проведена сума

не відображається (тут наводиться правильна сума розрахунків), то й у інших графах КОРО не потрібно відображати суму, пов’язану з виправленням допущеної помилки. Отже, у графі 4 слід відображати тільки суми, які було фактично вилучено зі скриньки РРО, наприклад, при проведенні інкасації, а результат коригування допущеної помилки не відображається.

Приклад.

На початок робочого дня розмінну монету в сумі 100 грн. унесено до РРО шляхом проведення операції «Службове внесення». Загальна сума виручки, отриманої за день, склала 12000 грн. Протягом дня продавець-касир помилково провів через РРО 300 грн. Скасування помилково проведеної суми було здійснено за допомогою операції «Службова видача». Наприкінці дня зі скриньки РРО вилучено виручку в сумі 12000 грн. та здано до каси підприємства.

 

Розділ 2. Облік руху готівки та сум розрахунків

Дата

Номер Z-звіту (номер розрахункової книжки)

Сума готівки

Сума розрахунків

Сума ПДВ

Видано при поверненні товару

службове внесення

службова видача

загальна

за ставкою ПДВ 20 %

1

2

3

4

5

6

7

8

...

...

...

...

...

...

...

...

10.04.2008 р.

7862

100

12000

12000

12000

2000

...

...

...

...

...

...

...

...

 

Нагадуємо: помилково введені через РРО суми

не відображаються у графах 4 — 7 Звіту про використання реєстраторів розрахункових операцій та книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок) за формою № ЗВР-1 (див. п. 5 Інструкції № 614). За бажанням можна додати до Звіту пояснювальну записку щодо помилково проведених через РРО сум.

Наталя Білова, економіст-аналітик