24.04.2008

Торгівля алкоголем через резервний РРО

Відповідь на запитання

Торгівля алкоголем через резервний РРО

 

У магазині, який торгує алкоголем уроздріб, вийшов з ладу РРО. Чи можна в цьому разі реалізувати алкогольні напої через резервний РРО, не внесений до ліцензії?

(м. Полтава)

 

На жаль, продавати алкогольні напої через резервний РРО (не внесений до ліцензії) в цьому випадку

не вийде. Річ у тім, що, дійсно, згідно зі ст. 5 Закону про РРО на період виходу з ладу РРО та здійснення його ремонту або в разі тимчасового, але не більше 72 годин (7 робочих днів), відключення електроенергії проведення розрахункових операцій здійснюється з використанням КОРО та РК або із застосуванням належним чином зареєстрованого резервного РРО. Отже, у загальному випадку резервний РРО саме і покликано забезпечити безперебійність торгівлі та вирішити можливі непередбачені ситуації, замінивши в разі поломки РРО, що вийшов з ладу.

Проте це правило, яке працює в більшості випадків, не діє в ситуації з

алкоголем через особливості ліцензування, установлені для продажу алкогольних напоїв Законом № 481. Так, згідно зі ст. 15 Закону № 481 усі РРО, розташовані в місці торгівлі алкогольною продукцією, має бути внесено до додатка до ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями (зауважимо, що від кількості зазначених у ліцензії РРО, у свою чергу, залежить плата за ліцензію). Про те, як бути з резервним РРО і чи потрібно його також зазначати в додатку до ліцензії, у Законі № 481 не зазначається. Разом з тим роз’яснення з цього приводу наводилися в листі ДПАУ від 18.06.2007 р. № 1359/32-0415 // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 68. У ньому зазначалося, що в додатку до ліцензії відображаються всі діючі РРО, за допомогою яких відбувається реалізація алкогольної продукції. А от зареєстровані належним чином в органах ДПС резервні РРО в додатку до ліцензії не зазначаються. Там же пояснювалося, що в разі встановлення додаткових або заміни раніше встановлених РРО суб’єкту підприємництва потрібно внести відповідні зміни до додатка до ліцензії. Відповідальність за недотримання цих правил установлено в ч. 2 ст. 17 Закону № 481, де зазначено, що за роздрібну торгівлю алкогольними напоями через не вказаний у ліцензії РРО суб’єкту господарювання загрожує штраф у розмірі 200 % вартості реалізованих через такий РРО алкогольних виробів, але не менше 1000 гривень.

Таким чином, як бачимо, у разі виходу з ладу РРО при торгівлі алкоголем,

застосувати резервний РРО, не зазначений у ліцензії, не вдасться. Отже, у ситуації, що склалася, суб’єкт господарювання може діяти одним зі способів:

1) припинити торгівлю алкоголем на час ремонту РРО, що вийшов з ладу;

2) унести зміну до додатка до ліцензії, відобразивши заміну РРО і вказавши там відомості про резервний РРО (як про діючий);

3) у період ремонту РРО, що вийшов з ладу, торгувати алкоголем, виписуючи розрахункові квитанції.

Людмила Солошенко, економіст-аналітик