24.04.2008

Розрахунки покупців платіжними картками проводяться через РРО

Відповідь на запитання

Розрахунки покупців платіжними картками проводяться через РРО

 

Торговельне підприємство приймає від покупців в оплату за товари платіжні картки, у зв’язку з чим має платіжний термінал, який, проте, не підключений до РРО. Чи потрібно в цьому разі розрахункові операції покупців платіжними картками проводити через РРО?

(м. Запоріжжя)

 

Так, потрібно

.

Як відомо, розрахункові операції (до яких належать і безготівкові розрахунки покупців платіжними картками) суб’єкти підприємництва повинні проводити через РРО з роздрукуванням відповідних

розрахункових документів, що підтверджують здійснення таких розрахункових операцій (п. 1 ст. 3 Закону про РРО).

Згідно зі

ст. 2 Закону про РРО розрахунковий документ — це документ установленої форми та змісту (касовий чек, товарний чек, розрахункова квитанція, проїзний документ тощо), який підтверджує факт продажу (повернення) товарів, надання послуг, отримання (повернення) коштів, купівлі-продажу іноземної валюти, надрукований у випадках, передбачених Законом про РРО, і зареєстрований в установленому порядку РРО або заповнений уручну. Разом з тим згідно з п. 1.5 Положення № 137 сліп (квитанція платіжного термінала) — це паперовий документ, який підтверджує здійснення операції з використанням платіжної картки та містить дані про таку операцію та реквізити платіжної картки. Отже, сліп (квитанція платіжного термінала) у розумінні Закону про РРО не є розрахунковим документом. Тому в разі, коли платіжний термінал не підключено до РРО, розрахунки покупців платіжними картками, крім реєстрації через платіжний термінал, також повинні проводитися і через РРО. На це також зверталася увага і в консультаціях у журналі «Вісник податкової служби України», 2008, № 12; 2006, № 31.

Залишається додати: іншу ситуацію, коли платіжний термінал

з’єднано з РРО, застережено п. 4.8 Положення № 137 та п. 3.6 Положення № 614. Так, згідно з цими пунктами при використанні платіжного термінала, з’єднаного або поєднаного з РРО, його засобами, крім квитанції, друкується і розрахунковий документ, що містить реквізити квитанції платіжного термінала та чеку РРО.

Людмила Солошенко, економіст-аналітик