24.04.2008

Продаж хліба та РРО

Відповідь на запитання

Продаж хліба та РРО

 

Підприємство виробляє хлібобулочні вироби та реалізує їх через мережу власних кіосків. Чи потрібно в такому разі кіоскам при проведенні готівкових розрахунків з покупцями застосовувати РРО?

(м. Львів)

 

Нагадаємо випадки, коли дозволяється не застосовувати РРО, зумовлені

статтями 9 і 10 Закону про РРО. Відразу зауважимо: оскільки в запитанні йдеться саме про підприємство, то можливість незастосування РРО фізичними особами — підприємцями (єдиноподатниками, фікспатентниками чи тими, хто працює за пільговим патентом, звільненими від РРО пп. 5, 6, 8 статті 9 і статтею 10 Закону про РРО) ми в цьому випадку опускаємо.

Також зробимо ще одне уточнення: згідно з

ч. 6 ст. 3 Закону про патентування хліб і хлібобулочні вироби не належать до переліку товарів, на які видається пільговий торговий патент (так, торгівля за готівковий розрахунок хлібом і хлібобулочними виробами вітчизняного виробництва згідно з ч. 6 ст. 3 Закону про патентування здійснюється без придбання торгового патенту, а отже, придбавати торговий патент у такому разі взагалі не потрібно). Тому скористатися п. 8 ст. 9 Закону про РРО, що звільняє від застосування РРО осіб, які отримали пільговий патент, при торгівлі хлібом та хлібобулочними виробами не вийде.

Стосовно ж

підприємств зауважимо, що загальний випадок незастосування РРО при продажу продукції власного виробництва застережено п. 1 ст. 9 Закону про РРО, згідно з яким реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки не застосовуються при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва підприємствами, установами та організаціями всіх форм власності, крім підприємств торгівлі та громадського харчування, у разі проведення розрахунків у касах цих підприємств, установ та організацій з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних та засвідчених у встановленому порядку. Ураховуючи, що кіоск у розумінні «касового» Положення № 637 вважається відокремленим підрозділом (докладніше цей момент розглядався при відповіді на попереднє запитання), а отже, згідно з третім абзацом п. 4.2 цього Положення може вести свою касову книгу та оформляти касові операції касовими ордерами, то в такому разі (за умови ведення касової книги та оформлення операцій касовими ордерами) кіоск відповідно до п. 1 ст. 9 Закону про РРО може не застосовувати РРО при здійсненні готівкових розрахунків з покупцями за реалізовані хлібобулочні вироби.

Щоправда, хочемо зазначити, що в консультації в журналі «Вісник податкової служби України», 2007, № 30 із цього приводу можна зустріти дещо іншу думку: кіоск не є відокремленим підрозділом, касову книгу вести не може (на думку податківців, це обов’язок тільки самого підприємства), а отже, скористатися нормами

п. 1 ст. 9 Закону про РРО не має права і тому повинен при продажу продукції за готівковий розрахунок застосовувати РРО. Однак вважаємо, що такий висновок суперечить нормам «касового» Положення № 637, зокрема визначенню «відокремленого підрозділу» з його п. 1.2 та абзацу третьому з його п. 4.2, яким прямо передбачено можливість ведення касової книги відокремленими підрозділами. Тому погодитися з ним ми не можемо.

Інша справа, що виписувати ПКО на кожний продаж хліба — це дуже трудомістко і незручно, а тому такий спосіб оформлення розрахунків навряд чи застосовуватиметься на практиці. А отже, кіоску готівкові розрахунки при продажу хліба потрібно буде здійснювати з використанням РРО.

Людмила Солошенко, економіст-аналітик