24.04.2008

Продаж цукру в мішках та РРО

Відповідь на запитання

Продаж цукру в мішках та РРО

 

Підприємство виробляє цукор і, упакувавши його в спеціально закуплені для цього мішки, реалізує покупцям за готівку. Чи потрібно в цьому разі застосовувати РРО?

(м. Кіровоград)

 

Як відомо, за загальним правилом підприємства-виробники, що реалізують продукцію власного виробництва за готівку, можуть не застосовувати РРО, при дотриманні

умов, визначених п. 1 ст. 9 Закону про РРО. Отже, згідно з цим пунктом РРО буде не потрібним, якщо готівкові розрахунки при продажу продукції власного виробництва здійснюватимуться в касах підприємств з оформленням їх касовими ордерами та видачею відповідних квитанцій, підписаних і завірених печаткою в установленому порядку.

Проте в цьому випадку підприємству-виробнику, щоб скористатися такою звільняючою від РРО нормою, у зв’язку з передпродажним пакуванням продукції власного виробництва в тару (мішки), необхідно відповідним чином оформити операції з такою тарою в обліку.

Так,

якщо вартість мішків (як тари) не включатиметься до ціни цукру (тобто при продажу вартість цукру і вартість мішка зазначатиметься окремо), то вийде, що підприємство, крім продажу продукції власного виробництва (цукру), також реалізовуватиме покупцям і тару — мішки (які вже для такого підприємства продукцією власного виробництва не є). А отже, оскільки у такому разі умови звільняючого п. 1. ст. 9 Закону про РРО не виконуватимуться, то підприємству доведеться проводити готівкові розрахунки через РРО (або, наприклад, щоб не використовувати РРО, підприємство може домовитися з покупцями про внесення оплати через установи банку). На це зверталася увага і в консультаціях податківців у журналі «Вісник податкової служби України», 2007, № 43; 2005, № 42.

Інакше складається ситуація,

якщо вартість мішків окремо не виділяється, а включається до ціни продукції власного виробництва (до ціни цукру). У цьому разі готівкові розрахунки за продукцію власного виробництва, що реалізується, можуть здійснюватися без РРО, у касі підприємства з відповідним оформленням касовими ордерами. Так само вважають і податківці (консультація в журналі «Вісник податкової служби України», 2005, № 42). Отже, підприємству, яке має намір скористатися звільняючими від РРО положеннями п. 1 ст. 9 Закону про РРО, потрібно оформити операції у другий з розглянутих вище спосіб. Залишається додати: для невикористання РРО такі особливості обліку упаковки, мабуть, варто враховувати не тільки «цукровим», але й іншим виробникам, які реалізують за готівку продукцію власного виробництва.

Людмила Солошенко, економіст-аналітик