24.04.2008

Два Z-звіти за день — чи порушення це?

Відповідь на запитання

Два Z-звіти за день — чи порушення це?

 

За результатами перевірки представниками податкового органу було складено акт, в якому зафіксовано таке правопорушення, як незбереження в книзі обліку розрахункових операцій фіскальних звітних чеків. Дійсно, була ситуація, коли касир після проведення друкування Z-звіту повторно, уже помилково, ще раз провів друкування звіту, але вже цей фіскальний чек не вклеїв до КОРО. Чи можна вважати це порушенням вимог порядку використання РРО?

(м. Артемівськ)

 

У податкових органів щодо цього питання позиція однозначна: у разі роздрукування на РРО протягом робочого дня декількох фіскальних звітних Z-чеків усі вони підклеюються у відповідній КОРО, записи в розділі 2 КОРО робляться щодо кожного фіскального звітного чека окремо. Цю позицію закріплено в

п. 7.7 Порядку № 614.

Але давайте подивимося, чи передбачено санкцію саме за невиконання обов’язку підклеювати всі Z-чеки, роздруковані за робочий день.

Отже, у

п. 9 ст. 3 Закону про РРО передбачено обов’язок суб’єктів господарювання щодня друкувати на РРО фіскальні звітні чеки (Z-звіти) та забезпечувати їх зберігання в КОРО. Під Z-звітом розуміється денний звіт (тобто документ, що містить інформацію про денні підсумки розрахункових операцій) з обнуленням інформації в оперативній пам’яті та занесенням її до фіскальної пам’яті реєстратора (абзац другий п. 2 постанови № 199). Період роботи РРО від реєстрації першої розрахункової операції після виконання Z-звіту до виконання наступного Z-звіту називається зміною, але при цьому тривалість зміни, як зазначено у примітках до постанови № 199 , не повинна перевищувати 24 годин. З цього і виводиться вимога, згідно з якою в робочі для суб’єкта господарювання дні Z-звіт повинен друкуватися не рідше ніж один раз на 24 години, навіть якщо за цей час не було проведено жодної розрахункової операції.

До формування Z-звіту висуваються певні вимоги. Так, відповідно до

п. 13 постанови № 199 формування Z-звіту має відбуватися в такій послідовності:

— друкування фіскального звітного чека та занесення інформації до фіскальної пам’яті;

— обнулення регістрів денних підсумків оперативної пам’яті;

— друкування інформації, яка підтверджує обнулення регістрів денних підсумків оперативної пам’яті та дійсність фіскального звітного чека.

Відповідно, виходячи з цих вимог, Z-звіт серед інших реквізитів повинен містити такі дані (

п. 17 постанови № 199):

— загальний підсумок розрахункових операцій за реалізовані товари (надані послуги);

— кількість касових чеків (квитанцій), виданих за зміну, окремо щодо реалізованих товарів (наданих послуг) та виданих коштів;

— номер, дату і час друкування фіскального звітного чека;

повідомлення про обнулення регістрів денних підсумків оперативної пам’яті та дійсність фіскального звітного чека.

На підставі викладених вище положень можна зробити такий висновок: якщо один з двох роздрукованих один за одним звітів не містив усіх необхідних даних, він не може виконувати функцію Z-звіту і відповідно вклеїти потрібно той з них, в якому є вся необхідна інформація, зокрема інформація про обнулення регістрів денних підсумків оперативної пам’яті.

Якщо оформлення першого роздрукованого Z-звіту пройшло з дотриманням всіх вимог і він містив всю необхідну інформацію, то щодо другого роздрукованого помилково звіту також можна доводити, що він не є Z-звітом. Підстава для цього — він не містить інформації про

денні підсумки розрахункових операцій, як повинен це робити будь-який Z-звіт. А оскільки відповідальність Законом про РРО передбачено саме за незбереження фіскального звітного чека (п. 4 ст. 17 Закону про РРО), а не будь-якого звіту, роздрукованого на РРО, підстав для її застосування в цьому випадку не буде.

Ситуацію, описану в запитанні, можна розвинути і уявити, що після роздрукування Z-звіту виникла необхідність у проведенні ще однієї розрахункової операції. Чи буде це порушенням і як діяти в цьому випадку? На наш погляд, цілком допустимим буде проведення розрахункової операції з подальшим роздрукуванням ще одного Z-звіту, який відповідно міститиме інформацію тільки про цю єдину розрахункову операцію. У цьому випадку можна просто говорити про дві зміни роботи РРО, що виходячи з поняття зміни, наведеного вище, допускається чинним законодавством. Такий Z-звіт обов’язково повинен бути збережений в КОРО. І, нам здається, саме про цю ситуацію зазначаться в

п. 7.7 Порядку № 614.

Олена Уварова, юрист