28.04.2008

Щодо нарахування та утримання внесків на суми відшкодування працівникам вартості проїзних квитків

Лист від 21.03.2008 р. № 4933/03-30

Щодо нарахування та утримання внесків на суми відшкодування працівникам вартості проїзних квитків

Лист Пенсійного фонду України від 21.03.2008 р. № 4933/03-30

(витяг)

 

<...>

Відповідно до частини першої статті 19 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон) об’єктом для нарахування страхових внесків для роботодавців є суми фактичних витрат на оплату праці працівників, що включають витрати на виплату основної і додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України «Про оплату праці», виплата винагород фізичним особам за виконання робіт (послуг) за угодами цивільно-правового характеру, що підлягають обкладенню податком на доходи фізичних осіб, а також суми оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, яка здійснюється за рахунок коштів роботодавця, та допомоги з тимчасової непрацездатності.

Застраховані особи сплачують страхові внески з сум доходу у вигляді заробітної плати, інших виплат та винагород, нарахованих (виплачених) платнику відповідно до умов трудового або цивільно-правового договору, що включаються до складу загального оподатковуваного доходу.

Єдиним нормативним документом, який розроблено відповідно до Закону України «Про оплату праці», що визначає складові фонду оплати, є Інструкція зі статистики заробітної плати, яка затверджена наказом Державного комітету статистики від 13 січня 2004 року № 5 та зареєстрована в Міністерстві юстиції України 27.01.2004 року за № 114/8713.

Відповідно до пп. 2.3.2 Інструкції зі статистики заробітної плати

вартість проїзних квитків, які персонально розподіляються між працівниками, та відшкодування працівникам вартості проїзду транспортом загального користування входять до фонду оплати праці у складі інших заохочувальних та компенсаційних виплат.

Таким чином, вищезазначені виплати

є об’єктом для нарахування (33,2 %) та утримання (2 %) страхових внесків до Пенсійного фонду.

Заступник голови правління В. Короневський



коментар редакції

Сума відшкодування працівникам підприємства вартості проїзду транспортом загального користування
обкладається внесками до Пенсійного фонду

Згідно з п.п. 2.3.2 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Мінстату від 13.01.2004 р. № 5, вартість проїзних квитків, які персонально розподіляються між працівниками, та

сума відшкодування працівникам вартості проїзду транспортом загального користування включається до фонду оплати праці у складі інших заохочувальних та компенсаційних виплат.

На цій підставі такі виплати обкладаються внесками до Пенсійного фонду як у частині нарахувань (33,2 %), так і в частині утримань (2 %).

Слід додати, що сума відшкодування працівникам підприємства вартості проїзду транспортом загального користування обкладається також усіма іншими внесками до соціальних фондів, а саме: до Фонду страхування з тимчасової втрати працездатності, до Фонду страхування на випадок безробіття, до Фонду страхування від нещасного випадку на виробництві. Крім того, така сума обкладається податком з доходів фізичних осіб у складі заробітної плати.

Докладніше про таку виплату та порядок її відображення в бухгалтерському та податковому обліку читайте в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 27.

Тетяна Онищенко