04.08.2008

Пошта редакції. Дві мови в податковій накладній

Відповідь на запитання

Дві мови в податковій накладній

 

Чи допускається заповнення податкової накладної з використанням двох мов (російської, української)? Чи можна включати до податкового кредиту ПДВ, підтверджений такими накладними?

(м. Харків)

 

Ні в

п.п. 7.2.1 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (далі — Закон про ПДВ), що містить перелік обов'язкових реквізитів податкової накладної, ні в Порядку заповнення податкової накладної, затвердженому наказом ДПАУ від 30.05.97 р. №165 (далі — Порядок №165), немає спеціальних вимог щодо того, якою мовою заповнюється податкова накладна.

ДПАУ в

листі від 15.08.2003 р. №12846/7/15-2317-22 також зазначала, що право на податковий кредит не залежить від того, якою мовою заповнено податкову накладну.

Певні вимоги до мови заповнення податкової накладної містяться в

абзацах «в» і «є» п.п. 7.2.1 Закону про ПДВ, які передбачають, що податкова накладна повинна містити повну або скорочену назву, зазначену у статутних документах як продавця, так і покупця.

Отже, якщо найменування продавця або покупця у статутних документах зазначено українською мовою, як передбачено

п.п. 1.1 Вимог щодо написання найменування юридичної особи або його відокремленого підрозділу, затверджених наказом Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва від 09.06.2004 р. № 65, то при заповненні податкової накладної перекладати такі найменування іншою мовою, у тому числі й російською, не можна. Це може розцінюватися перевіряючими як порушення порядку заповнення податкової накладної і як наслідок — відсутність права на податковий кредит за такою накладною.

Щоб убезпечити себе від таких неприємностей, покупець у разі отримання податкової накладної з неправильно заповненими реквізитами повинен вимагати податкову накладну, заповнену належним чином. Якщо постачальник відмовиться виправити помилку в податковій накладній, то покупець має право разом з декларацією подати до податкової інспекції заяву зі скаргою на такого постачальника згідно з

п.п. 7.2.6 Закону про ПДВ, яка є підставою для включення ПДВ до податкового кредиту.

Заповнення решти полів податкової накладної (крім найменувань постачальника та покупця) різними мовами не повинне викликати сумнівів у наявності права на податковий кредит.

Микола Шпакович, економіст-аналітик