18.08.2008

Щодо нарахування та відображення у звітності допомоги по вагітності та пологах

Лист від 04.06.2008 р. № 01-43-1201

Щодо нарахування та відображення у звітності допомоги по вагітності та пологах

 

Лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 04.06.2008 р. № 01-43-1201

 

Розглянувши <...> лист, в межах компетенції повідомляємо.

Відповідно до статті 38 «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240 (далі — Закон № 2240) допомога по вагітності та пологах застрахованій особі виплачується за весь період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, тривалість якої становить 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі ускладнених пологів або народження двох чи більше дітей — 70) календарних днів після пологів. Жінкам, віднесеним до 1 — 4 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, допомога по вагітності та пологах виплачується за 180 календарних днів зазначеної відпустки (90 — до пологів та 90 — після пологів).

Зазначена

допомога обчислюється сумарно відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 р. № 1266, та надається застрахованій особі в повному обсязі незалежно від кількості днів відпустки, фактично використаних до пологів, у розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати (доходу) незалежно від страхового стажу.

Частиною другою статті 39 Закону № 2240 встановлено, що сума допомоги по вагітності та пологах в розрахунку на місяць

не повинна перевищувати розміру максимальної величини (граничної суми) місячної заробітної плати (доходу), з якої сплачувались страхові внески на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням.

Виплата

зазначеної допомоги згідно із частиною другою статті 52 Закону здійснюється у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати.

Згідно із положеннями постанови правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 18.05.2006 р. № 48 «Про затвердження Методичних рекомендацій по заповненню звіту за формою Ф4-ФСС з ТВП та додатка до нього за формою Ф14», в рядку 3 Розділу IV «Витрати за рахунок страхових внесків» форми Ф4-ФСС з ТВП проставляються дані щодо кількості робочих днів (колонка 3) та сума нарахованої допомоги по вагітності і пологах за рахунок коштів Фонду (колонка 4). Отже,

у звітності до Фонду сума нарахованої допомоги по вагітності та пологах відображається однією сумою у тому місяці, в якому її було нараховано.

Стосовно порядку включення в дохід застрахованої особи суми допомоги по вагітності та пологах повідомляємо, що зазначене питання не належить до компетенції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Заступник директора С. Буринський



коментар редакції

Відображення у звітності за формою Ф4-ФСС з ТВП допомоги по вагітності та пологах

У листі, що коментується, Фонд страхування з тимчасової втрати працездатності нагадує страхувальникам, що допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі в повному обсязі в розмірі 100 % середньої заробітної плати незалежно від стажу.

При цьому виплата зазначеної допомоги здійснюється в найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати.

У звітності за формою Ф4-ФСС з ТВП

сума нарахованої допомоги по вагітності та пологах відображається в рядку 3 Розділу IV «Витрати за рахунок страхових внесків» (колонка 4) однією сумою в місяці, коли її було нараховано.

Додамо, що допомога по вагітності та пологах не обкладається податком з доходів фізичних осіб та внесками до соціальних фондів.

Тетяна Онищенко