25.08.2008

Пошта редакції. Відпустка без збереження заробітної плати у зв’язку зі смертю родича

Відповідь на запитання

Відпустка без збереження заробітної плати у зв’язку зі смертю родича

 

У працівника підприємства помер батько-пенсіонер. У зв’язку з цим він хоче піти у відпустку за свій рахунок. Якої тривалості відпустку без збереження заробітної плати в цій ситуації має надати керівник підприємства? Чи має працівник право на отримання допомоги на поховання з Фонду соцстраху з тимчасової втрати працездатності?

(м. Харків)

 

Згідно із

Законом України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон № 504) слід розрізняти відпустку без збереження заробітної плати, яку роботодавець зобов’язаний надати (ст. 25), і відпустку без збереження заробітної плати за погодженням сторін (ст. 26).

Відповідно до

п. 9 ст. 25 Закону № 504/96-ВР працівнику в разі смерті рідних по крові або за шлюбом, а саме: дружини (чоловіка), батьків (вітчима, мачухи), дитини (пасинка, падчерки), братів, сестер обов’язково надається відпустка тривалістю до 7 календарних днів; інших родичів — до 3-х календарних днів, без урахування часу, необхідного для проїзду до місця поховання і назад. Зазначена відпустка надається без збереження заробітної плати.

Згідно зі

ст. 26 Закону № 504 у зв’язку із сімейними обставинами чи з інших причин працівнику може бути надано відпустку без збереження заробітної плати на строк, зумовлений домовленістю між працівником та адміністрацією підприємства, але не більше 15 календарних днів на рік.

Таким чином, у цій ситуації за заявою працівника підприємство

зобов’язане надати йому відпустку без збереження заробітної плати тривалістю до 7 календарних днів, без урахування часу, необхідного для проїзду до місця поховання і назад. Разом з тим за домовленістю сторін може бути також надано додаткову відпустку без збереження заробітної плати тривалістю не більше 15 календарних днів на рік.

Щодо права на отримання допомоги на поховання батька-пенсіонера зауважимо таке. Згідно з

п. 5 ст. 34 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III із коштів Фонду соціального страхування допомога на поховання пенсіонерів не виплачується.

Таким чином, у ситуації, описаній у запитанні, працівник підприємства не має права на отримання допомоги на поховання з Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

У цій ситуації роботодавець може допомогти цьому працівнику таким чином. Роботодавець може надати за заявою працівника нецільову (матеріальну) благодійну допомогу. Як випливає з

п.п. 9.7.3 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV (далі — Закон № 889), сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається юридичними або фізичними особами на користь платника податків протягом року сукупно в розмірі, що не перевищує розміру суми граничного доходу, визначеного згідно з абз. 1 п.п. 6.5.1 Закону № 889 (у 2008 році в розмірі, що не перевищує 890 грн.), не підлягає включенню до оподатковуваного доходу. При цьому має дотримуватися умова: на такого платника податків поширюється право на отримання податкової соціальної пільги. Якщо ж права на податкову соціальну пільгу платник податків не має, то отримана нецільова благодійна (матеріальна) допомога обкладається податком з доходів у повній сумі.

Зауважимо: незалежно від того, чи обкладається сума нецільової благодійної (матеріальної) допомоги від роботодавця податком з доходів,

така виплата не є базою для нарахування внесків до Пенсійного фонду та інших фондів соціального страхування.

Пов’язане це з тим, що згідно з

п. 3.31 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5 (далі — Інструкція № 5), така виплата не входить до фонду оплати праці.

Якщо на підприємстві є профспілкова організація, то працівник може звернутися із заявою про виплату йому допомоги на поховання як члену профспілки. З точки зору податкових наслідків цей варіант отримання матеріальної допомоги вигідніший для працівника. Пояснюється це тим, що відповідно до

п.п. 4.3.21 Закону № 889 грошові кошти або вартість майна (послуг), що надаються профспілкою як допомога на поховання, не включаються до складу загального місячного оподатковуваного доходу фізичної особи незалежно від розміру такої виплати. Податок з доходів з такої виплати не нараховується і не утримується.

Також допомога на поховання, що виплачується з коштів профспілки, не підлягає обкладенню внесками до Пенсійного фонду та інших фондів соціального страхування, оскільки в цій ситуації одержувач допомоги на поховання не є працівником профспілки.

Ольга Маханько, економіст-аналітик