28.08.2008

Про невідкладні заходи щодо захисту власників земельних ділянок та земельних часток (паїв)

Указ від 19.08.2008 р. № 725/2008

Указ Президента України

 

Про невідкладні заходи щодо захисту власників земельних ділянок та земельних часток (паїв)

 

З метою посилення захисту права власності громадян на землю, створення сприятливих умов для ефективного господарювання на ній, формування сталого землекористування, удосконалення системи оцінки землі та платності землекористування

постановляю:

1. У статті 1 Указу Президента України від 2 лютого 2002 року № 92 «Про додаткові заходи щодо соціального захисту селян — власників земельних ділянок та земельних часток (паїв)» (зі змінами, внесеними Указом від 13 вересня 2002 року № 830) слова та цифри «у розмірі не менше 1,5 відсотка» замінити словами та цифрою «

у розмірі не менше 3 відсотків».

2. Кабінету Міністрів України

привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Указом та прийняти рішення, що випливають із цього Указу.

3. Цей Указ набирає

чинності з дня його опублікування.

Президент України В. Ющенко
м. Київ, 19 серпня 2008 року, № 725/2008



коментар редакції

Орендна плата за земельні ділянки та земельні частки (паї) збільшилася вдвічі

Отже, з дати набуття чинності Указом, що коментується, стаття 1 Указу Президента України від 02.02.2002 р. № 92/2002 (у редакції Указу Президента України від 13.09.2002 р. № 830/2002) зазначатиме: визнати одним з пріоритетних завдань післяреформеного розвитку аграрного сектора економіки забезпечення підвищення рівня соціального захисту сільського населення, зокрема шляхом упровадження плати за оренду земельних ділянок сільськогосподарського призначення, земельних часток (паїв)

у розмірі не менше 3 відсотків визначеної відповідно до законодавства вартості земельної ділянки, земельної частки (паю) та поступового збільшення цієї плати залежно від результатів господарської діяльності та фінансово-економічного стану орендаря.

Тепер ставка орендної плати за такі землі збільшилася удвічі, і природно, до договорів оренди потрібно буде внести відповідні зміни.

Сказати, що раніше всі орендарі здійснювали плату за користування земельними ділянками з розрахунку 1,5 % від їх вартості, не зовсім правильно. Нам відомо про договори оренди з установленням розрахунків на рівні двох і більше відсотків. Причому, такі пропозиції надходили саме від орендарів, зацікавлених у довгостроковій оренді з перспективою придбання таких ділянок у власність.

Збільшення орендної плати за земельні ділянки та земельні частки (паї) у два рази, безумовно, порадує їх власників-орендодавців. Але питання – чи всіх рівною мірою? Адже підвищена ставка орендної плати з’явилася тільки сьогодні, коли певну частину (не стверджуватимемо: більшу чи меншу) розрахунків «за паями» вже проведено, (як правило, натуроплатою із зібраного врожаю). Із дати

набуття чинності Указом, що коментується, тобто з дня його опублікування (на момент підготовки цього номера газети ще не опубліковано), розрахунки мають провадиться виходячи з нової ставки, це зрозуміло. Але як бути з уже проведеними виплатами в порядку розрахунків за нараховану за старою ставкою за весь поточний рік орендну плату, чи можна говорити про їх перерахунок? З одного боку, виходячи з порядку набуття чинності нормативно-правовими актами, ні. А з іншого — беручи до уваги строк оренди — до кінця календарного року, можна припустити і протилежне. Тому не будемо гадати з однозначною відповіддю, почекаємо, що скаже з цього приводу Кабмін, якому доручено привести свої нормативно-правові акти у відповідність з Указом, що коментується, і прийняти рішення, що з нього випливають.

Анатолій Бобро