28.08.2008

Пошта редакції. Надання послуг нерезиденту за кордоном: як відобразити «вхідний» ПДВ

Відповідь на запитання

Надання послуг нерезиденту за кордоном: як відобразити «вхідний» ПДВ

 

Підприємство, добровільно зареєстроване платником ПДВ, здійснює єдиний вид діяльності — надає нерезиденту послуги з розробки програмного забезпечення за межами митної території України. Чи можна в такій ситуації розраховувати на включення сум ПДВ, сплачених (нарахованих) у зв’язку з проведенням таких операцій, до складу податкового кредиту? Якщо ні, то в якому порядку можна вийти зі складу платників ПДВ?

(м. Мелітополь)

 

Відомо, що відповідно до

п. 3.1 Закону про ПДВ об’єктом оподаткування є операції платників ПДВ з:

— поставки товарів і послуг, місце надання яких знаходиться на митній території України. При цьому як виняток з цього правила

Закон про ПДВ розглядає операції, що не є об’єктом оподаткування (п. 3.2), та операції, звільнені від оподаткування (ст. 5);

— ввезення товарів (супутніх послуг) у митному режимі імпорту (реімпорту);

— вивезення товарів (супутніх послуг) у митному режимі експорту (реекспорту).

Операції ж з надання послуг за межами митної території України належать

до операцій, що не є об’єктом оподаткування, (див. ст. 3 з урахуванням п. 6.5 Закону про ПДВ). А раз так, то в цій ситуації потрібно керуватися п.п. 7.4.2 Закону про ПДВ, в якому зазначено, що при придбанні (виготовленні) товарів (послуг) та основних фондів, призначених для їх використання в операціях, що не є об’єктом оподаткування згідно із ст. 3 чи звільнених від оподаткування відповідно до ст. 5 і п. 11.4 зазначеного Закону, суми ПДВ, сплачені у зв’язку з таким придбанням (виготовленням), не включаються до податкового кредиту платника-покупця податків.

Крім цього, потрібно врахувати і те, що

п.п. 7.4.1 Закону про ПДВ установлює чіткі умови для отримання податкового кредиту:

1) товари (послуги) мають придбаватися з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях;

2) зазначені операції повинні здійснюватися в межах господарської діяльності платника податків.

У разі надання послуг за межами митної території України умова про використання товарів (послуг)

тільки в оподатковуваних операціях не дотримується, тому скористатися правом на податковий кредит не вийде. Адже суть п. 7.4 Закону про ПДВ полягає в тому, що податковий кредит має бути обов’язково компенсовано відповідними податковими зобов’язаннями (за винятком операцій, оподатковуваних за нульовою ставкою). Якщо ж платник податків здійснює операції, що не обкладаються податком, отриманий ним податковий кредит не буде компенсовано податковими зобов’язаннями, що суперечить змісту зазначеного п. 7.4.

Отже, вартість придбаних підприємством-резидентом товарів (послуг) з метою надання послуг нерезиденту разом з ПДВ потрапить до рядка 14 декларації з ПДВ.

Якщо такий стан речей не влаштовує підприємство, добровільно зареєстроване платником ПДВ, у нього є можливість на підставі

п.п. «ґ» п. 9.8 Закону про ПДВ і п.п. «ґ» п. 25 Положення № 79 анулювати таку реєстрацію. Однак зробити це можна тільки за умови, що за останні 12 послідовних податкових місяців воно дійсно здійснює виключно операції, що не є об’єктом обкладення ПДВ (ст. 3 Закону про ПДВ) та (або) звільнені від оподаткування (ст. 5 Закону про ПДВ).

Рішення про анулювання такої реєстрації приймається на підставі складеної підрозділом оподаткування юридичних чи фізичних осіб довідки про результати документальної невиїзної перевірки на підставі поданих декларацій з ПДВ, яка свідчить про відсутність у платника податків оподатковуваних поставок протягом 12 послідовних податкових місяців.

На цій підставі анулювати реєстрацію може і

сам платник ПДВ. Для цього необхідно подати до податкового органу за своїм місцезнаходженням відповідну заяву за формою № 3-ПДВ (додаток 3 до Положення № 79).

Детальніше з питаннями добровільного анулювання реєстрації платника ПДВ можна ознайомитися у статті «

Як вийти зі складу платників ПДВ» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 16).

Наталя Білова, економіст-аналітик