28.08.2008

Пошта редакції. Послуги від нерезидента, отримані на території України: податкові зобов'язання з ПДВ нараховуються на вартість отриманих послуг

Відповідь на запитання

Послуги від нерезидента, отримані на території України: податкові зобов’язання з ПДВ нараховуються на вартість отриманих послуг

 

Підприємство уклало з нерезидентом договір про надання таким контрагентом консультаційних послуг з місцем їх поставки на митній території України. Нерезидент не має на території України постійного представництва, тому підприємство-замовник повинне нараховувати та сплачувати до бюджету ПДВ за такою операцією. Сума договору становить 2000 доларів США. В якому порядку в цьому випадку визначаються податкові зобов’язання з ПДВ: у тому числі або нараховуються на вартість отриманих послуг (тобто «зверху»)?

(м. Житомир)

 

Дійсно, при наданні нерезидентом українському підприємству послуг з місцем їх поставки на митній території України (без участі постійного представництва) на резидента — замовника таких послуг покладаються функції податкового агента такого нерезидента (див.

п. 10.1 Закону про ПДВ). Тобто підприємство-резидент зобов’язано нарахувати та сплатити до бюджету відповідну суму ПДВ за отриманими від нерезидента послугами.

При цьому базою обкладення ПДВ нерезидентських послуг з місцем їх надання на митній території України за ставкою 20 % є договірна (контрактна) вартість таких послуг з урахуванням акцизного збору, а також інших податків, зборів (обов’язкових платежів), за винятком ПДВ, що включаються до ціни поставки робіт (послуг) згідно із законами України з питань оподаткування

(див. абзац другий п. 4.3 Закону про ПДВ). Така вартість перераховується в українські гривні за валютним (обмінним) курсом НБУ, що діяв на кінець операційного дня, який передував дню складання документа, що підтверджує факт виконання робіт (надання послуг) нерезидентом.

Важливо пам’ятати , що в цій ситуації база оподаткування визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості

без урахування ПДВ. А оскільки у зовнішньоекономічних договорах сума ПДВ, як правило, не зазначається, то віднімати від договірної вартості і, відповідно потім додавати до ціни послуги нічого.

Ясність у це питання вносить

п.п. 7.5.2 Закону про ПДВ, що дозволяє платникові податку, що виступає в ролі податкового агента нерезидента, на дату сплати податку за податковими зобов’язаннями включити сплачену суму ПДВ до складу свого податкового кредиту із зазначенням її в рядку 12.4 декларації за наступний за відображенням податкових зобов’язань податковий період. А це автоматично означає, що резидент — одержувач послуг має нарахувати ПДВ на вартість послуги, отриманої від нерезидента, тобто «зверху», а не утримувати його із суми договору.

Так, у цій ситуації сума договору, на підставі якого нерезидент надає підприємству-резиденту консультаційні послуги на митній території України, становить 2000 доларів США. При цьому сума податкових зобов’язань з ПДВ, нарахованих на вартість нерезидентських послуг, розраховується так:

2000 (доларів США) х 4,84 (грн.) (за курсом НБУ, умовно) х 20 % : 100 % = 1936 (грн.).

Наталя Білова, економіст-аналітик