01.12.2008

Щодо сплати внесків юридичними особами — єдиноподатниками

Лист від 21.10.2008 р. № 18370/03-30

Щодо сплати внесків юридичними особами — єдиноподатниками

 

Лист Пенсійного фонду України від 21.10.2008 р. № 18370/03-30

 

Пенсійний фонд України розглянув лист щодо сплати внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування юридичними особами, які є платниками єдиного податку, і повідомляє.

Згідно з частиною 6 статті 20 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон) нараховані за відповідний базовий звітний період страхові внески сплачуються страхувальниками-роботодавцями не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду. Базовим звітним періодом для роботодавців є календарний місяць.

При цьому у разі здійснення протягом базового звітного періоду виплат, на які нараховуються страхові внески, платники одночасно з видачею зазначених сум зобов’язані сплачувати авансові платежі у вигляді сум страхових внесків, що нараховуються на ці виплати (частина 6 статті 20 Закону).

Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» прийнятий відповідно до п. 4 Перехідних положень Конституції України і діє до набрання чинності законом, прийнятим Верховною Радою України з цих питань.

До внесення відповідних змін до законодавства з метою уникнення надмірної сплати страхових внесків за найманих працівників платниками єдиного податку сума коштів, що спрямовується органами Держказначейства до Пенсійного фонду у вигляді частини ставки єдиного податку, зараховується в рахунок сплати страхових внесків за відповідні періоди.

Ураховуючи зазначене,

прострочення зі сплати страхових внесків у юридичних осіб, які є платниками єдиного податку, виникає лише у разі несплати нарахованих страхових внесків за відповідний базовий звітний місяць (з урахуванням частини сплаченого єдиного податку за цей звітний місяць) до 20-го числа місяця, наступного за звітним.*

* Див. також матеріал на с. 63. —

Прим. ред.

Заступник голови правління В. Никитенко