01.12.2008

Застраховані особи, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною до трьох років, мають право на отримання санаторної путівки

Лист від 16.10.2008 р. № 06-32-2017

Застраховані особи, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною до трьох років, мають право на отримання санаторної путівки

 

Лист Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 16.10.2008 р. № 06-32-2017

 

Частиною 1 ст. 50 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III

(далі — Закон) встановлено, що матеріальне забезпечення та соціальні послуги за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, застрахованим особам призначаються та надаються за основним місцем роботи за рахунок сплачених застрахованими особами страхових внесків (крім видів матеріального забезпечення, передбачених пунктами 1, 2 статті 34 цього Закону, яке надається за основним місцем роботи та за сумісництвом у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України).

Відповідно до п. 9 ст. 2 та ст. 7 Закону визначено, що страховий стаж — це період (сума періодів), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, і сплачує або за неї сплачуються страхові внески до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в порядку, встановленому законодавством, до страхового стажу зараховуються періоди тимчасової втрати працездатності, перебування застрахованої особи у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами та час перебування застрахованої особи у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також періоди одержання виплат за окремими видами загальнообов’язкового державного соціального страхування, крім пенсій усіх видів.

Враховуючи зазначене,

застраховані особи, які на момент настання страхового випадку перебувають у трудових відносинах з роботодавцем і сплачують або на їх користь сплачуються страхові внески до Фонду, мають право на отримання путівки на санаторно-курортне лікування за рахунок коштів Фонду під час перебування у відпустці по догляду за дитиною віком до трьох років.

Заступник директора С. Буринський



коментар редакції

Отримання путівки на санаторно-курортне лікування під час перебування у відпустці для догляду за дитиною до трьох років

У листі, що коментується, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності зазначає: застраховані особи, які на момент настання страхового випадку перебувають у трудових відносинах із роботодавцем та сплачують або на їх користь сплачуються страхові внески до Фонду, мають право на отримання путівки на санаторно-курортне лікування за рахунок коштів Фонду під час перебування у відпустці для догляду за дитиною віком до трьох років.

Слід зазначити, що Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності зроблено дещо некоректний висновок. Річ у тім, що внески до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності з допомоги по догляду за дитиною не сплачуються. Внески до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності сплачуються в тому випадку, якщо працівниця працює на умовах неповного робочого часу та перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Разом з тим згідно з ч. 1 ст. 4 та ч. 1 ст. 50 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності має застрахована особа. У свою чергу, працівник, який перебуває у відпустці для догляду за дитиною до трьох років, є застрахованою особою. На цій підставі він має право на отримання путівки на санаторно-курортне лікування, як це зазначено в листі, що коментується.

Однак

на практиці працівнику, який перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, отримати соцстрахівську путівку буде неможливо.

Річ у тім, що згідно з п. 4.2 Інструкції про порядок забезпечення застрахованих осіб та членів їх сімей путівками на санаторно-курортне лікування, придбаними за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженої постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 02.06.2005 р. № 55, путівку до санаторію видають застрахованій особі за основним місцем роботи для санаторно-курортного лікування в період відпустки. Ідеться найімовірніше про щорічну відпустку. Тому, перебуваючи у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку і не працюючи на умовах неповного робочого часу, працівниця не зможе взяти щорічну відпустку. Для цього їй необхідно переривати відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Крім того, згідно з п. 4.8 Інструкції № 55 комісія із соціального страхування може прийняти рішення про виділення путівки для загального санаторно-курортного лікування

працюючих на підприємстві та їх дітей віком від 4 до 18 років. Як бачимо, Інструкцією № 55 не передбачається видача путівки на санаторно-курортне лікування застрахованих осіб, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, на себе і на дитину віком до трьох років.

Тетяна Онищенк