08.12.2008

Пошта редакції. Поріг у 300 тис. грн. (без ПДВ) для ПДВ-реєстрації

Відповідь на запитання

Поріг у 300 тис. грн. (без ПДВ) для ПДВ-реєстрації

 

Згідно з п.п. 2.3.1 Закону про ПДВ умовою ПДВ-реєстрації є перевищення обсягу оподатковуваних операцій у 300 тисяч гривень (без урахування податку на додану вартість). Як розуміти в цьому випадку таке уточнення, що наводиться в цьому підпункті в дужках (тобто «без ПДВ»), якщо і так до моменту ПДВ-реєстрації у неплатника при поставках ПДВ бути не може?

(м. Ужгород)

 

Подібне запитання дійсно може виникнути при прочитанні

п.п. 2.3.1 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (далі – Закон про ПДВ). Зауважимо: якщо знайомитися із Законом про ПДВ послідовно, то вперше згадка про 300-тисячний обсяг операцій власне і зустрічається саме в цьому підпункті.

Відразу зазначимо (і це буде відповіддю на поставлене запитання): хоча в цьому

підпункті йдеться про 300-тисячний обсяг оподатковуваних операцій стосовно ПДВ-реєстрації, особі, яка вперше реєструється платником ПДВ на таке уточнення (що наводиться в дужках – «без урахування податку на додану вартість») просто не варто звертати увагу.

А справа тут у такому. Якщо ознайомитися з повним текстом

Закону про ПДВ і підходити до нього системно, розглядаючи при цьому його норми цілком (у взаємоув’язці), можна побачити, що встановлена п.п. 2.3.1 Закону про ПДВ 300-тисячна межа важлива не тільки для реєстрації осіб платниками податків, а також і в інших випадках — уже після того, як особа стала платником ПДВ (а отже, ПДВ при поставках вже нараховує), зокрема:

— при виборі касового методу обліку ПДВ (

п.п. 7.3.9 Закону про ПДВ);

— при визначенні можливості переходу на квартальний звітний період з ПДВ (

п.п. 7.8.2 Закону про ПДВ);

— вибуття з числа платників ПДВ та анулювання ПДВ-реєстрації (

абзац «а» п. 9.8 Закону про ПДВ).

У всіх цих перелічених випадках у

Законі про ПДВ, у свою чергу, можна зустріти відповідні посилання на межу в 300 тис. грн. з п.п. 2.3.1.

Таким чином, виходить, що фактично

п.п. 2.3.1 Закону про ПДВ написано під загальний випадок — як для ситуації, коли особа тільки реєструється платником ПДВ, так і для окремих ситуацій, коли особа вже є платником ПДВ і збирається (як платник) зробити той чи інший вибір, що стосується обліку. Уточнення ж, що наводиться в дужках, розраховано, великою мірою, саме на останній випадок, тобто стосується осіб, які вже стали платниками ПДВ і яким у відповідних ситуаціях для порівняння саме і потрібно брати 300-тисячний поріг (тобто оподатковуваний обсяг операцій) без урахування ПДВ, що входить до вартості поставок, які здійснюються.

Хоча, звичайно, не можемо не зауважити, що написано «реєстраційний»

п.п. 2.3.1 усе ж таки не зовсім коректно. Адже читаючи його окремо від таких інших норм Закону про ПДВ, зроблене в ньому уточнення «без ПДВ» стосовно ПДВ-реєстрації, безумовно, спочатку дещо спантеличує і навіть видається недоречним.

Людмила Солошенко, економіст-аналітик