14.02.2008

Сплата транспортного податку платниками ФСП

Відповідь на запитання

Сплата транспортного податку платниками ФСП

Чи повинні сплачувати транспортний податок платники ФСП?

(м. Житомир)

Так,

повинні. Після змін, унесених Законом № 427 до Закону № 1963 та Закону про ФСП, транспортний податок виключено з переліку податків і зборів, від яких звільняються платники ФСП. Отже, починаючи з 01.01.2007 р. (дати набрання чинності Законом № 427) за транспортні засоби, що є об’єктом оподаткування, платники ФСП сплачують транспортний податок на загальних підставах.

Щоправда,

щодо деяких транспортних засобів для платників ФСП Закон № 427 усе ж таки зробив виняток та ввів пільги. Так, згідно з п.п. «г» ст. 4 Закону № 1963 платники ФСП звільняються від сплати податку з власників транспортних засобів за:

— трактори колісні (код 8701, крім сідельних тягачів — код 8701 02);

— вантажні автомобілі (код 8704).

Отже, з цих транспортних засобів платнику ФСП транспортний податок сплачувати не потрібно.

Проте в цьому випадку варто звернути увагу на консультацію податківців у журналі «Вісник податкової служби України», 2006, № 7, с. 37.
У ній розглядалася ситуація, коли платник ФСП використовував у своїй діяльності трактори на колісному ходу, власниками яких були фізичні особи. У такому разі — коли транспортний засіб належить фізичній особі (що підтверджується свідоцтвом про реєстрацію такого транспортного засобу), а використовується у фермерському господарстві — обов’язки зі сплати транспортного податку покладаються саме на

фізичну особу, а не на підприємство, яке таку техніку використовує. Отже, у цьому випадку про застосування пільги щодо колісних тракторів до платника ФСП говорити недоречно, а сплачуватиме транспортний податок за такий власний транспорт його власник — фізособа. Причому слід зауважити, що для фізосіб — власників тракторів пільг у сплаті транспортного податку Законом № 1963 не передбачено, і вони мають сплачувати цей податок з тракторів на загальних підставах.

Ну і звичайно, слід ураховувати, що платнику ФСП не доведеться сплачувати транспортний податок за транспортні засоби,

які не є об’єктом оподаткування відповідно до ст. 2 Закону № 1963, тобто, зокрема, за:

— машини і механізми для сільськогосподарських робіт (коди 8432, 8433);

— трактори на гусеничному ходу (код 8701 30);

— мотоцикли (включаючи мопеди) і велосипеди з установленим двигуном з об’ємом циліндра двигуна до 50 куб. см (код 8711 10).

У решті випадків платники ФСП сплачують транспортний податок за власні транспортні засоби, що підпадають під об’єкт оподаткування, установлений

ст. 2 Закону № 1963, у загальновстановленому порядку.

Людмила Солошенко, економіст-аналітик