14.02.2008

Нові та такі, що були в користуванні, транспортні засоби

Відповідь на запитання

Нові та такі, що були в користуванні, транспортні засоби

Як визначити, є транспортний засіб новим чи він був у користуванні, оскільки від цього залежить сума транспортного податку?

(м. Дніпропетровськ)

При визначенні ставок податку при першій реєстрації транспортних засобів в Україні виникає питання стосовно термінів «нові транспортні засоби» і «транспортні засоби, що були в користуванні».

Під поняттям «нові транспортні засоби» слід розуміти транспортні засоби, які ніколи не були зареєстровані. Інакше кажучи, під

новими транспортними засобами в контексті товарної номенклатури розуміють такі транспортні засоби, на які уповноважені державні органи не видавали акти реєстрації, що дають право на експлуатацію цих транспортних засобів.

Поняття «

транспортні засоби, що були в користуванні» відноситься до таких транспортних засобів, які були зареєстровані щонайменше один раз, тобто на які були або є реєстраційні документи, видані уповноваженими державними органами, у тому числі іноземними, що дають право експлуатувати ці транспортні засоби.

Датою початку користування

(уведення в експлуатацію) транспортними засобами, що були в користуванні та ввозяться на митну територію України, вважається дата першої реєстрації транспортних засобів, визначена в реєстраційних документах, які видані уповноваженими державними органами і дають право експлуатувати ці транспортні засоби на постійній основі.

Обов’язковість надання підрозділу ДАІ МВС України реєстраційних документів на ввезений до України транспортний засіб, який експлуатувався за межами України і був зареєстрований у відповідному органі іноземної держави, установлено

абз. другим п. 31 Правил № 1388.

За відсутності реєстраційних документів, що надають інформацію про першу реєстрацію транспортних засобів, датою початку користування слід вважати перший день першого місяця року, зазначеного в ідентифікаційному номері транспортних засобів, а за відсутності в ідентифікаційному номері року випуску — 1 січня року виготовлення, зазначеного в реєстраційних документах.

В окремих випадках при виникненні спірних ситуацій слід користуватися рекомендаціями

розділу 6 Методики № 142, якою передбачено, що визначення року виготовлення дорожнього транспортного засобу здійснюється на підставі даних його виробника, наведених в ідентифікаційному номері (так званому VIN-коді).

Ідентифікаційний номер являє собою літеро-цифрове позначення, що складається із 17 знаків, умовно поділених на 3 частини. Структура і зміст VIN-коду визначаються міжнародним стандартом ISO 3779-1983, гармонізованим з державним стандартом України ДСТУ 3524-97 обов’язкового застосування в Україні, які складаються з міжнародного коду виробника ДТЗ (перші три символи), описової частини (подальші шість символів) і розпізнавальної частини (останні вісім символів).

У разі визначення року виготовлення ДТЗ необхідно враховувати те, що за міжнародним стандартом ISO 3779-1983 виробники ДТЗ зазначають у VIN-коді або

календарний, або модельний рік виготовлення ДТЗ, тобто наступний модельний рік починається після 1 липня поточного календарного року. Календарний і модельний роки виготовлення можуть також визначатися за розпізнавальною частиною ідентифікаційного номера (останні 8 знаків VIN-коду).

За рік виготовлення ДТЗ приймається календарна дата його виготовлення (день, місяць, рік). Якщо календарну дату виготовлення визначити неможливо, то за основу приймається модельний рік виготовлення, визначений за його ідентифікаційним номером з урахуванням календарної дати першої реєстрації ДТЗ (день, місяць, рік).

Датою першої реєстрації ДТЗ, який перебував у користуванні

(зокрема, який увозиться на митну територію України), є дата, що зазначена в спеціальній графі технічного паспорта (свідоцтва про реєстрацію), наприклад, у паспорті німецького зразка, або дата видачі технічного паспорта (свідоцтва про реєстрацію).

У разі відсутності даних про календарну дату першої реєстрації або виникнення сумнівів щодо її достовірності, коли встановлений модельний рік виготовлення ДТЗ збігається з роком початку його експлуатації, під час оцінки за дату виготовлення приймається 1 січня встановленого модельного року. Якщо встановлений модельний рік виготовлення не збігається з роком початку експлуатації ДТЗ, який зазначено у реєстраційному документі і перевищує його, під час оцінки за дату виготовлення приймається 1 липня зазначеного в реєстраційних документах року.