14.02.2008

Податок, сплачений при першій реєстрації, протягом року не перераховується

Відповідь на запитання

Податок, сплачений при першій реєстрації, протягом року не перераховується

Підприємством у січні 2008 року придбано новий автомобіль, реєстрацію щодо якого в Україні проведено вперше. Через несприятливі обставини, що склалися, підприємство вимушене продати такий автомобіль, і планує це зробити вже у ІІ кварталі 2008 року. Чи має право підприємство після продажу перерахувати суму транспортного податку за такий транспортний засіб?

(м. Бердянськ, Запорізька обл.)

Ні, не має права

.

При придбанні нового автомобіля, який реєструється вперше, податок з власників транспортних засобів сплачується (до реєстрації в ДАІ) відразу за весь рік (

ст. 5 Закону № 1963). За придбаний протягом року автомобіль підприємство протягом 10 днів з дня реєстрації в ДАІ мало за місцем його реєстрації подати Розрахунок суми податку з позначкою в титульній частині «Х» у графах «Загальний розрахунок» та «Розрахунок за придбані транспортні засоби».

При продажу автомобіля підприємство вже має керуватися

частиною третьою ст. 5 Закону № 1963, де зазначено, що за транспортні засоби, зняті юридичними особами протягом року з реєстрації (перереєстровані), здійснюється перерахунок розміру податку, крім податку, сплаченого при першій реєстрації в Україні. Розмір податку перераховується перед зняттям їх з реєстрації (перереєстрацією) за місяці, які залишилися до кінця року, починаючи з місяця, наступного за тим, в якому транспортний засіб знято з реєстрації (перереєстровано).

Як бачимо для вперше зареєстрованих транспортних засобів

Закон № 1963 не передбачає проведення перерахунку суми транспортного податку у випадках зняття їх з обліку або їх перереєстрації протягом цього ж року. Отже, у юридичної особи — продавця автомобіля, який первісно при придбанні цього року реєстрував його в Україні вперше, немає підстав для перерахунку транспортного податку.

Наталія Дзюба, економіст-аналітик