14.02.2008

Якщо автомобіль ліквідовано

Відповідь на запитання

Якщо автомобіль ліквідовано

На балансі підприємства станом на 1 січня 2008 року значилося 3 автомобілі, зареєстровані в органах ДАІ. У лютому 2008 року один автомобіль виведено з експлуатації у зв’язку з його ліквідацією (пошкоджено в результаті аварії) та знято з обліку в органах ДАІ. Чи може підприємство зменшити транспортний податок у зв’язку з ліквідацією автомобіля?

(м. Ізюм)

Так, підприємство має повне право зменшити транспортний податок щодо ліквідованого протягом року автомобіля.

Проте умовою для зменшення транспортного податку тут є не акт ліквідації, а зняття такого автомобіля з реєстрації. Поки автомобіль буде зареєстровано в ДАІ, податок доведеться сплачувати.

Право перерахунку податку підприємству надається згідно з

частиною третьою ст. 5 Закону № 1963, де прямо зазначено, що за транспортні засоби, зняті юридичними особами протягом року з реєстрації (перереєстровані), здійснюється перерахунок розміру податку, крім податку, сплаченого при першій реєстрації в Україні. Розмір податку перераховується перед зняттям їх з реєстрації (перереєстрацією) за місяці, які залишилися до кінця року, починаючи з місяця, наступного за тим, в якому транспортний засіб знято з реєстрації (перереєстровано).

Отже, якщо автомобіль ліквідовано і при цьому знято з реєстрації, то платник може зменшити за подальші місяці поточного року платежі за транспортним податком. Для зменшення подальших платежів потрібно діяти так само, як і в разі продажу (докладніше див. на с. 44): заповнити та надати уточнюючий Розрахунок з уже зменшеною сумою податку та Довідку до нього.

Наталія Дзюба, економіст-аналітик