14.02.2008

Автомобіль украли: з якого періоду не платити транспортний податок

Відповідь на запитання

Автомобіль украли: з якого періоду не платити транспортний податок

У січні 2008 року зі стоянки підприємства викрадено автомобіль ВАЗ 2115. Підприємство відразу ж направило заяву до відповідних органів, і в тому ж місяці за цим фактом було порушено кримінальну справу. З якого періоду підприємство має право не платити транспортний податок за вкрадений автомобіль?

(м. Київ)

Запитання виникло не випадково. Згідно з

абзацом третім ст. 6 Закону № 1963 у разі крадіжки транспортного засобу податок його власником не сплачується, якщо факт крадіжки підтверджено відповідними документами органів, які порушили кримінальну справу. Проте період, з якого податок не сплачується, зазначена норма Закону № 1963 не застережує.

Вважаємо, що при крадіжці транспортного засобу податок за нього не потрібно сплачувати вже

з місяця, наступного за місяцем, в якому встановлено факт викрадення автомобіля. Це пояснюється тим, що хоча транспортний податок наразі сплачується поквартально (ст. 5 Закону № 1963), проте періодом для перерахунку на сьогодні в Законі № 1963 є місяць, а не квартал.

У цьому випадку підприємству за аналогією з продажем авто (див. докладніше на с. 44) потрібно подати уточнюючий Розрахунок з перерахованою сумою транспортного податку та Довідку до нього.

Якщо ж викрадений транспортний засіб у поточному році буде знайдено та повернено власнику, він зобов’язаний буде протягом 10 днів з дня закриття справи про крадіжку за аналогією з придбанням авто (див. докладніше на с. 43) подати до податкового органу уточнений Розрахунок та сплатити податок за місяці, що залишилися до закінчення поточного року, включаючи місяць, в якому цей транспортний засіб знайдено.

Наталія Дзюба, економіст-аналітик