14.02.2008

Облік витрат, пов’язаних з нарахуванням та сплатою транспортного податку

Відповідь на запитання

Облік витрат, пов’язаних з нарахуванням та сплатою транспортного податку

Як у податковому та бухгалтерському обліку відобразити витрати на сплату податку з власників транспортних засобів, якщо в підприємства за Розрахунком суми податку з власників транспортних засобів на 2008 рік нараховано 800 грн., а сума до сплати щокварталу становить 200 грн.; крім того, у січні 2008 року підприємство придбало автомобіль та сплатило за нього транспортний податок у сумі 54 грн.?

(м. Суми)

У

податковому обліку згідно з п.п. 5.2.5 Закону про податок на прибуток нараховані (сплачені) суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів включаються до складу валових витрат.

У декларації з податку на прибуток такі суми відображаються в

рядку 04.6 декларації з податку на прибуток та в річному додатку Р1.

Оскільки податок з власників транспортних засобів нараховується

за рік за Розрахунком суми податку з власників транспортних засобів, то валові витрати, по суті, виникають у періоді такого нарахування. Проте за практикою, що склалася, до валових витрат бухгалтери зазвичай відносять сплачену частину (25 %) від загальної суми нарахованого податку щокварталу. Отже, нарахування податку здійснюється останнім днем кожного звітного кварталу протягом року в сумі, зазначеній у Розрахунку суми податку з власників транспортних засобів за строками сплати за кожний квартал.

Інша ситуація склалася з обліком податку з власників транспортних засобів

за автомобілі, придбані протягом року. Транспортний податок щодо таких авто можна відразу в кварталі сплати включити до складу валових витрат. Адже за придбані протягом року транспортні засоби податок сплачується підприємством у повній сумі до реєстрації в ДАІ.

Слід також пам’ятати, що орендар не є власником орендованого ним транспорту, тому він не повинен сплачувати транспортний податок. Платником податку в цьому випадку є власник автомобіля — орендодавець.

Отже, якщо підприємство-орендар вирішить сплатити податок з власників транспортних засобів за орендований автомобіль, сплачена сума не зможе збільшити валові витрати орендаря (див.

лист ДПАУ від 02.06.2000 р. № 3023/6/17-0516 // «Податки та бухгалтерський облік», 2005, № 4).

Якщо ж підприємство — орендар транспорту відшкодовує підприємству-орендодавцю транспортний податок, валові витрати в нього будуть тільки у випадку, коли суми такого податку не виділяються, а враховуються у складі орендної плати загальним платежем. При відшкодуванні орендодавцю транспортного податку окремим платежем у підприємства-орендаря такі суми до валових витрат не включаються.

Відображення у

бухгалтерському обліку операцій з нарахування та сплати податку з власників транспортних засобів наведено в таблиці.

Порядок бухгалтерського обліку транспортного податку

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума,
грн.

Дт

Кт

Облік ТП щодо авто, які значаться на 1 січня поточного року

1

Нараховано податок з власників транспортних засобів (на початку року на всю суму нарахованого податку)

39

641/тп

800

2

Сплачено суму податку (щокварталу 25 % від загальної суми нарахованого податку)

92

39

200

641/тп

311

Облік ТП щодо авто, придбаних протягом року

3

Нараховано податок з власників транспортних засобів (перед реєстрацією авто)

92

641/тп

54

4

Сплачено суму податку (усю суму нарахованого податку)

641/тп

311

54

   

Наталія Дзюба, економіст-аналітик