18.02.2008

Пошта редакції. Відрядження директора до підрозділу підприємства

Відповідь на запитання

Відрядження директора до підрозділу підприємства

Директор філії їде у відрядження до головного підприємства. Чи необхідний запрошувальний документ від головного підприємства для оформлення відрядження?

(м. Ромни)

Для відображення витрат на відрядження у складі валових необхідно мати наявними не тільки первинні документи, що підтверджують фактичне здійснення витрат, а й документи, що підтверджують зв’язок таких витрат з господарською діяльністю підприємства. Перелік останніх наведено в

п.п. 5.4.8 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. (далі — Закон про податок на прибуток): «...запрошень приймаючої сторони, діяльність якої збігається з діяльністю платника податку; укладення договору (контракту); інших документів, які встановлюють або засвідчують бажання встановити цивільно-правові відносини; документів, що засвідчують участь особи, яка відряджена стороною, у переговорах, конференціях або симпозіумах, які проводяться за тематикою, що збігається з основною діяльністю платника податку».

У своєму листі

від 10.02.2004 р. № 31-06230-12-21/1960 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2004, № 45) Мінфін до цього переліку підійшов досить буквально. На його думку, запрошення приймаючої сторони є обов’язковим документом, що підтверджує зв’язок відрядження з господарською діяльністю. Ми з таким підходом згодні лише частково. Думка Мінфіну справедлива лише тоді, коли інших документів з п.п. 5.4.8 Закону про податок на прибуток підприємство не має.

Ураховуючи, що філія і головне підприємство є однією юрособою, установлення цивільно-правових взаємовідносин між ними неможливе. Через це недоцільно говорити і про наміри встановити такі відносини.

З переліку документів, що розглядається, залишаються або запрошення приймаючої сторони, або участь у переговорах за тематикою, пов’язаною з госпдіяльністю. Поняття «переговори» законодавчо не регламентовано і досить широке. Ними цілком можна вважати обговорення будь-яких поточних проблем розвитку підприємства між керівниками різних підрозділів. У результаті цього документом, що підтверджує зв’язок відрядження з госпдіяльністю, може бути протокол про проведені директором на головному підприємстві збори начальників різних підрозділів підприємства. Проте найпростішим та найуніверсальнішим варіантом підтвердження зв’язку відрядження з госпдіяльністю є запрошення приймаючої сторони. Проблем з оформленням такого запрошення у філії бути не повинно.

На закінчення зазначимо: якщо в бухгалтера філії є чи будуть наявними після повернення директора філії з відрядження будь-які з розглянутих вище документів, то наявність запрошення головного підприємства є не обов’язковою, але бажаною. Проте якщо їх не буде, то без такого запрошення претендувати на валові витрати філія не зможе.

Антон Іванченко, економіст-аналітик