25.02.2008

Думка фахівців офіційних органів. Корпоративна форма одягу не є додатковим благом працівників

Стаття

Корпоративна форма одягу не є додатковим благом працівників

Якщо роботодавець видає найманим працівникам установлений їм спеціальний одяг (корпоративну форму одягу), то чи вважається вартість такої форми додатковим благом працівників?

 

Згідно з п.п. 4.3.14 п. 4.3 ст. 4 Закону № 889-IV до складу загального місячного або річного оподатковуваного доходу платника податку не включається і не підлягає відображенню в його річній податковій декларації, зокрема, вартість робочого одягу, взуття, засобів індивідуального захисту, які видаються роботодавцем платнику податку згідно із Законом № 2694-ХІІ, та обмундирування, отриманих у тимчасове користування платником податку, який перебуває у відносинах трудового найму з роботодавцем, що надає таке майно.

Якщо платник податку, який припиняє трудові відносини з роботодавцем, не повертає йому робочий одяг, взуття, обмундирування, засоби індивідуального захисту, граничний строк використання яких не настав, то при остаточному розрахунку вартість такого майна включається до складу місячного оподатковуваного доходу.

Згідно з п.п. «а» п.п. 4.2.9 п. 4.2 ст. 4 Закону № 889-IV до складу загального місячного або річного оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий платником податку від його роботодавця як додаткове благо (за винятками, передбаченими п. 4.3 цієї статті), а саме у вигляді вартості використання житла, інших об’єктів матеріального або нематеріального майна, наданих платнику податку в безоплатне користування, за винятком, коли таке надання обумовлене виконанням платником податку трудової функції чи передбачене нормами трудового договору (контракту) або згідно із законом, у встановлених ними межах, а також за винятком користування автомобільним транспортом, наданим платнику податку його роботодавцем-резидентом, який є платником податку на прибуток підприємств.

Отже,

вартість спеціального одягу, передбаченого роботодавцем для носіння при виконанні трудових обов’язків усіма або деякими працівниками, не є їх додатковим благом і не підлягає обкладенню податком з доходів фізичних осіб.

Відповідь підготовлена за сприяння
Тетяни ДОБРОДІЙ, начальника відділу розгляду звернень платників Департаменту оподаткування фізичних осіб ДПА України

(«Вісник податкової служби України», 2007, № 43)