07.01.2008

Пошта редакції. Податковий облік наднормативних нестач

Відповідь на запитання

Податковий облік наднормативних нестач

 

Підприємство в результаті інвентаризації виявило нестачу ТМЦ, розмір якої перевищує норми природного убутку. Чи потрібно щодо таких ТМЦ коригувати раніше відображені валові витрати та податковий кредит з ПДВ?

(м. Миколаїв)

 

Так, потрібно

.

Відповідно до

п. 7 Інструкції № 69 одними з основних завдань інвентаризації є:

— установлення

фактичної наявності основних фондів, товарно-матеріальних цінностей, коштів тощо;

— виявлення надлишків або

нестач цінностей та грошей шляхом зіставлення фактичної наявності з даними бухгалтерського обліку.

Отже,

нестача — це розбіжність між фактичною наявністю цінностей та даними, відображеними в обліку.

Якщо в результаті інвентаризації виявлено нестачу товарно-матеріальних цінностей у розмірах, що перевищують норму природного убутку, то в податковому обліку потрібно виходити з того, що в подальшому ТМЦ, яких не вистачає, уже

не використовуватимуться в господарській діяльності платника податків. А це, як ви розумієте, тягне за собою необхідність проведення відповідних коригувань.

Отже, вартість ТМЦ, яких не вистачає,

виключається з валових витрат шляхом заповнення графи 4 «Запаси, використані не в господарській діяльності» таблиці 1 додатка К1/1 до декларації з податку на прибуток підприємства. Зверніть увагу: значення рядка 04.1 декларації в цій ситуації залишається незмінним.

Через негосподарське використання ТМЦ, яких не вистачає, підприємству слід відкоригувати й податковий кредит з ПДВ, тобто виключити

з нього суму «вхідного» ПДВ, що припадає на цінності, яких не вистачає, у тому податковому періоді, в якому проведено інвентаризацію. Зробити це можна, заповнивши рядок 16.3 поточної декларації з ПДВ зі знаком «мінус» і додаток 1 до декларації «Розрахунок коригування сум ПДВ до податкової декларації з податку на додану вартість».

Коригувальна інформація в цьому додатку відобразиться, зокрема:

— у графі 8 із зазначенням у ній підстави для проведення коригування податкового кредиту з ПДВ — «Нестача ТМЦ, розмір якої перевищує норми природного убутку»;

— у графі 10 із зазначенням у ній суми раніше відображеного податкового кредиту з ПДВ, що припадає на ТМЦ, яких не вистачає.

При цьому у графах 6 і 7 додатка проставляється прокреслення, оскільки у виписуванні Розрахунку коригування кількісних та вартісних показників до податкової накладної (додаток 2 до податкової накладної) у ситуації, що розглядається, немає необхідності.

Докладніше питання інвентаризації розглянуто у статті «

Передноворічна інвентаризація» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 93) та в тематичному номері «Питання інвентаризації» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 100).

Наталя Білова, економіст-аналітик