10.01.2008

Підприємство самостійно може обирати форми організації бухгалтерського обліку

Лист від 14.06.2007 р. № 31-34000-30-10/12241

Підприємство самостійно може обирати форми організації бухгалтерського обліку

Лист Міністерства фінансів України від 14.06.2007 р. № 31-34000-30-10/12241

 

Міністерство фінансів України щодо можливості роботи на одному підприємстві одночасно п’ятьох головних бухгалтерів як бухгалтерської служби на чолі з керівником бухгалтерської служби повідомляє.

Відповідно до частини 4 статті 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»

для забезпечення ведення бухгалтерського обліку підприємство самостійно може обирати такі форми організації, як введення до штату підприємства посади бухгалтера або створення бухгалтерської служби на чолі з головним бухгалтером. Форма організації бухгалтерського обліку визначається в наказі про облікову політику підприємства.

Головний бухгалтер або особа, на яку покладено ведення бухгалтерського обліку, визначається наказом керівника

та відповідно до частини 7 статті 8 зазначеного Закону забезпечує дотримання на підприємстві встановлених єдиних методологічних засад бухгалтерського обліку, складання і подання у встановлені строки фінансової звітності; організує контроль за відображенням на рахунках бухгалтерського обліку всіх господарських операцій; бере участь в оформленні матеріалів, пов’язаних з нестачею та відшкодуванням втрат від нестачі, крадіжки і псування активів підприємства; забезпечує перевірку стану бухгалтерського обліку у філіях, представництвах, відділеннях та інших відокремлених підрозділах підприємства.

Заступник міністра Т. Єфименко