24.01.2008

Про надання додаткової відпустки за наявності декількох підстав

Лист від 02.10.2007 р. № 316/13/116-07

Про надання додаткової відпустки за наявності декількох підстав

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 02.10.2007 р. № 316/13/116-07

 

Департамент з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці розглянув <...> лист і повідомляє.

У зв’язку з тим, що у статті 19 Закону України «Про відпустки» не чітко виписано визначення наявності декількох підстав для надання додаткової відпустки, це питання додатково вивчалося Мінпраці разом з Мін’юстом і Головним науково-експертним управлінням Апарату Верховної Ради України, за результатами чого повідомляємо таке.

Відповідно до статті 19 Закону України «Про відпустки» жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину-інваліда, або всиновила дитину, одинокій матері, батьку, який виховує дитину без матері (у тому числі й у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла дитину під опіку, надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 7 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (стаття 73 Кодексу законів про працю України).

За наявності декількох підстав для надання такої відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 14 календарних днів

.

Відповідно до зазначеного

окремими підставами для надання цієї відпустки слід вважати:

— жінка, яка має двох або більше дітей віком до 15 років;

— жінка, яка має дитину-інваліда;

— жінка, яка всиновила дитину;

— одинока мати;

— батько, який виховує дитину без матері (у тому числі й у разі тривалого перебування матері в лікувальній установі);

— особа, яка взяла дитину під опіку.

Отже, у наведеному в листі випадку жінка, яка має всиновлену дитину і одночасно є одинокою матір’ю (удовою), має

право на таку відпустку за двома підставами (14 календарних днів): «жінка, яка всиновила дитину» і «одинока мати».

Директор Департаменту О. Товстенко



комментарі редакції

Додаткова відпустка на дітей: визначення її тривалості

Згідно зі ст. 19 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР жінці, яка працює та має двох чи більше дітей віком до 15 років або дитину-інваліда, або яка всиновила дитину, одинокій матері, батькові, котрий виховує дитину без матері (у тому числі і в разі тривалого перебування матері в лікувальній установі), а також особі, яка взяла дитину під опіку, щороку надається додаткова оплачувана відпустка тривалістю 7 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів.

За наявності декількох підстав для надання такої відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 14 календарних днів.

На жаль, у Законі про відпустки не прописано чітко механізм визначення наявності декількох підстав для надання додаткової відпустки. У зв’язку з цим закономірно виникає потреба в роз’ясненні цього питання відповідним відомством — Мінпраці.

Нагадаємо, що в більш ранньому листі від 04.06.2007 р. № 132/13/133-07 фахівці Мінпраці зазначали, що підставами потрібно вважати такі умови:

— наявність двох і більше дітей віком до 15 років;

— наявність дитини-інваліда;

— наявність усиновленої дитини;

— наявність дитини під опікою;

— наявність дитини в одинокої матері;

— наявність у батька дитини, яку він виховує без матері.

На думку Мінпраці, що викладена в зазначеному листі, коли підстави збігаються, може бути застосовано тільки одну з них. Отже, конкретну дитину може бути враховано тільки за однією з викладених вище підстав. Так, якщо одинока мати має одну дитину-інваліда, їй надається додаткова відпустка на дітей за однією з підстав, оскільки таку дитину може бути враховано за однією з них (або як дитину одинокої матері, або як дитину-інваліда у жінки-матері). У цьому випадку тривалість додаткової відпустки становить 7 календарних днів. Наявність у одинокої матері двох дітей, з яких одна дитина є інвалідом, дає право на додаткову відпустку за двома підставами (наявність дитини-інваліда; наявність дитини в одинокої матері). Зауважимо, що кожна дитина в цьому випадку бере участь у визначенні окремої підстави, за якою жінка має право на додаткову відпустку. Загальна тривалість додаткової відпустки на дітей у такому разі становить 14 календарних днів.

У зв’язку зі згаданим вище роз’ясненням Мінпраці щонайменше викликає здивування нове роз’яснення, що коментується. У цьому листі розглядається ситуація, коли жінка, яка всиновила дитину, потім стала вдовою. Запитання знову полягає в тому, на яку тривалість додаткової відпустки вона має право. Мінпраці відповідає — на 14 календарних днів. Отже, у цьому випадку, на думку Мінпраці, у такої жінки є обидві підстави для додаткової відпустки на дітей — як у жінки, котра всиновила дитину, і як у одинокої матері. Але виникає запитання: а як це узгоджується з попереднім роз’ясненням Мінпраці стосовно того, що конкретну дитину може бути враховано тільки за однією з підстав? Виходить, що в цій ситуації єдину дитину такої жінки може бути враховано як за підставою «жінка, яка всиновила дитину», так і за підставою «одинока мати».

Про що свідчить лист Мінпраці, який коментується, судити важко. Не зовсім зрозуміло, чи змінило Мінпраці свою думку з проблеми, що розглядається. Сподіваємося, що подальші роз’яснення поставлять крапку в цьому питанні.

Докладніше про питання надання додаткової відпустки на дітей читайте в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 33.

Тетяна Онищенко