24.01.2008

Щодо тлумачення терміна «Питні та санітарно-гігієнічні потреби»

Лист від 10.12.2007 р. № 4427/2/11-07

Щодо тлумачення терміна «Питні та санітарно-гігієнічні потреби»

Лист Державного комітету України по водному господарству від 10.12.2007 р. № 4427/2/11-07

 

Держводгосп розглянув <...> звернення стосовно роз’яснень до поняття «використання води для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб» і повідомляє.

Згідно з чинним законодавством поняття «використання води для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб»

не має чіткого визначення.

Однак на практиці використовується наступне тлумачення цього терміна.

«Питні та санітарно-гігієнічні потреби» — це використання води для пиття, побутових цілей для забезпечення оптимальних чи допустимих умов життєдіяльності людини (використання для особистої гігієни, користування туалетом, для підтримання порядку у приміщеннях тощо).

Враховуючи викладене, комітет підтримує <...> пропозицію щодо необхідності правової регламентації цього питання. При подальшій розробці нормативно-правової бази

будуть внесені відповідні пропозиції, що стосуються питного водопостачання.

Заступник голови комітету М. Бабич



комментарі редакції

Держводгосп роз’яснює, що таке вода для питних і санітарно-гігієнічних потреб

Загальновідомо, що згідно з Порядком справляння збору за спеціальне використання водних ресурсів і збору за користування водами для потреб гідроенергетики та водного транспорту, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 16.08.99 р. № 1494, збір за використання водних ресурсів не справляється за воду, що використовується для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб населення.

На жаль, ні цей документ, ні Інструкція про порядок обчислення та справляння збору за спеціальне використання водних ресурсів і збору за користування водами для потреб гідроенергетики та водного транспорту, затверджена наказом Мінфіну, ДПАУ, Мінекономіки, Міністерства охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України від 01.10.99 р. № 231/539/118/219, не уточнюють, що розуміється під цим терміном.

Ця проблема не нова, і податківці звертали на неї увагу (див., наприклад, «Вісник податкової служби України», 2007, № 35). Розуміючи необхідність унесення змін до законодавства, вони з посиланням на проект Закону України «Про збір на спеціальне водокористування» навели дещо інше визначення: використання води для задоволення санітарно-гігієнічних потреб — використання води для пиття, використання води в туалетних, душових, ванних кімнатах та умивальниках; використання води для утримання житлових приміщень у належному санітарно-гігієнічному стані.

У цьому листі Держводгосп запропонував своє бачення цього терміна. Але, по суті, воно не відрізняється від наведеного податківцями у згаданій вище консультації.

Дмитро Костюк