28.01.2008

Щодо обчислення середньої зарплати для розрахунку страхових виплат

Лист від 08.01.2008 р. № 9783/0/14-07/026

Щодо обчислення середньої зарплати для розрахунку страхових виплат

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 08.01.2008 р. № 9783/0/14-07/026

(витяг)

 

У Департаменті політики державного соціального страхування Мінпраці розглянуто <...> звернення щодо надання роз’яснень.

<...>

Середня заробітна плата для розрахунку страхових виплат

, у тому числі допомоги по вагітності та пологах, обчислюється відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням (далі — Порядок), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 р. № 1266, із змінами.

Відповідно до пункту 4 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням,

розрахунковим періодом для застрахованих осіб (включаючи осіб, які працюють неповний робочий час) є останні 6 календарних місяців (з 1-го до 1-го числа), що передують місяцю, в якому настав страховий випадок.

Якщо у розрахунковому періоді

перед настанням страхового випадку працівниця не мала заробітку з поважних причин, середня заробітна плата для розрахунку допомоги по вагітності та пологах визначається виходячи з місячної тарифної ставки (посадового окладу), встановленої їй на момент настання страхового випадку (пункт 10 Порядку). У такому випадку для розрахунку середньоденної заробітної плати береться кількість робочих днів за балансом робочого часу підприємства (підрозділу) у розрахунковому періоді — 6 календарних місяців (підпункт 2 пункту 2 вашого прикладу).

<...>

Заступник директора департаменту політики державного соціального страхування О. Постоюк



комментарі редакції

Мінпраці роз’яснив порядок розрахунку допомоги по вагітності та пологах виходячи
з місячної тарифної ставки (посадового окладу)

Ситуація, яка розглядається в листі, що коментується, стосується порядку розрахунку допомоги по вагітності та пологах працівниці, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до трьох років, і тому за останні 6 календарних місяців у неї немає заробітку.

Як зазначено в п. 10 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженому постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266, якщо в розрахунковому періоді перед настанням страхового випадку застрахована особа не мала заробітку з поважних причин або якщо страховий випадок настав у перший день роботи, середня заробітна плата для розрахунку страхових виплат та оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця визначається виходячи з місячної тарифної ставки (посадового окладу), установленої працівнику на момент настання страхового випадку. При цьому зауважимо, що до поважних причин, у тому числі належить відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

У свою чергу, згідно з абзацом сьомим п. 14 Порядку № 1266, якщо середня заробітна плата обчислюється згідно з п. 10 Порядку № 1266, то середньоденна зарплата за один робочий день визначається шляхом ділення тарифної ставки (посадового окладу) на середньомісячну кількість робочих днів, установлену на підприємстві.

Закономірно виникає запитання: а як визначається середньомісячна кількість робочих днів?

На це запитання Мінпраці відповіло так:

для розрахунку середньоденної заробітної плати береться кількість робочих днів за балансом робочого часу підприємства (підрозділу) в розрахунковому періоді — 6 календарних місяців.

Розглянемо умовний приклад. Працівниця з 14 січня по 18 травня 2008 року включно йде у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами. У розрахунковому періоді (липень — грудень 2007 року) жінка перебувала у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, тому в цей період вона не мала заробітку. Посадовий оклад працівниці становить 1000 грн. У підрозділі, у штаті якого значиться ця працівниця, установлено п’ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями (субота та неділя).

Визначимо середньомісячну кількість робочих днів.

Загальна кількість робочих днів за балансом робочого часу підрозділу в розрахунковому періоді (липень — грудень 2007 року) склала: 22 + 22 + 20 + 23 + 22 + 21 = 130 (роб. дн.).

Середньомісячна кількість робочих днів становить:

130 : 6 = 21,67 (роб. дн.).

Середньоденна заробітна плата складе:

1000 : 21,67 = 46,15 (грн.).

Допомога по вагітності та пологах складе:

46,15 х 85 = 3922,75 (грн.).

85 — кількість робочих днів, що припадають на період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами працівниці. При цьому підприємство не дотримувалося рекомендацій КМУ, викладених у розпорядженні «Про перенесення робочих днів у 2008 році» від 28.11.2007 р. № 1059-р.

Тетяна Онищенко