03.07.2008

Щодо включення до податкового кредиту частини суми процентів за іпотечним житловим кредитом

Лист від 13.06.2008 р. № 12187/7/17-0717

Щодо включення до податкового кредиту частини суми процентів за іпотечним житловим кредитом

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 13.06.2008 р. № 12187/7/17-0717

 

Державна податкова адміністрація України у зв’язку з надходженням численних запитів як від платників податку, так і від податкових органів разом із Міністерством фінансів України, Міністерством юстиції України та Національним банком України додатково опрацювала питання реалізації фізичними особами — платниками податку з доходів фізичних осіб права на податковий кредит, передбачене п.п. 5.3.1 п. 5.3 ст. 5 та ст. 10 Закону України від 22.05.2003 № 889 «Про податок з доходів фізичних осіб» і повідомляє.

Статтями 5 та 10 Закону України від 22.05.2003 № 889 «Про податок з доходів фізичних осіб» (далі — Закон № 889) передбачено, що платник податку — резидент має право включити до складу податкового кредиту частину суми процентів за іпотечним житловим кредитом, фактично сплачених протягом звітного податкового року. При цьому, Закон № 889 не містить обмежень щодо валюти, в якій здійснюється кредитування.

Законодавством України при проведенні операцій з валютою передбачено певний порядок її використання. Так, згідно із статтею 47 Закону України «Про банки і банківську діяльність» банки мають право здійснювати операції з надання кредитів в іноземній валюті, отримання відсотків від позичальників за такими кредитами на підставі банківської ліцензії та письмового дозволу Національного банку України на здійснення операцій з валютними цінностями, зокрема залучення і розміщення іноземної валюти на валютному ринку України.

Одночасно, оскільки у Законі № 889 не наведено визначення терміну «витрати, що понесені в іноземній валюті», тому

при розрахунку суми зазначених витрат у гривнях згідно із пунктом 1.21 статті 1 цього ж Закону слід використовувати відповідні положення пункту 7.3 статті 7 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» в частині, що не суперечать Закону № 889.

Враховуючи вищевикладене,

платники податку з доходів фізичних осіб мають право включити до складу свого податкового кредиту частину суми процентів, сплачених за іпотечними житловими кредитами, виданими та повернутими в іноземній валюті.

При цьому ДПА України доручає довести вище зазначене до всіх підвідомчих податкових органів та в установленому порядку до платників податку, а також

відкликає з місць застосування свій лист від 26.04.2007 р. № 8445/7/17-0715.

Також звертаємо увагу, що надання у поточному і подальших податкових періодах (роках) податкового кредиту щодо процентів, сплачених платником податку за користування іпотечним житловим кредитом, слід провадити з

огляду на норму п.п. 5.4.3 п. 5.4 ст. 5 Закону.

Заступник голови С. Лекарь



коментар редакції


Нова думка ДПАУ: платник податків має право на податковий кредит за іпотечним кредитом в іноземній валюті

Відбулося! ДПАУ погодилася, що платник податків має право на податковий кредит за іпотечним кредитом в іноземній валюті.

Нагадаємо, що раніше в листі від 26.04.2007 р. № 8445/7/17-0717 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 49) ДПАУ наполягала на тому, що якщо фінансовий кредит на придбання (будівництво) житла було отримано в іноземній валюті, то права на податковий кредит платник податків не має. Наша редакція була докорінно не згодна з цією думкою, про що ми писали як у редакційному коментарі до зазначеного листа, так і у своїх статтях (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 17).

І нарешті ДПАУ погодилася з думкою, що Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV не містить обмежень стосовно валюти, в якій має бути видано іпотечний кредит, для того щоб платник податків мав право на податковий кредит.

Крім цієї дуже радісної новини для платників податків, хотілося б звернути увагу на менш ліберальне положення листа ДПАУ, що коментується.

ДПАУ зазначає, що надання в поточному та наступних податкових періодах (роках) податкового кредиту щодо процентів, сплачених платником податку за користування іпотечним житловим кредитом, необхідно провадити з урахуванням норм п.п. 5.4.3 Закону № 889.

У свою чергу, згідно з п.п. 5.4.3 Закону № 889, якщо платник податків не скористався правом на нарахування податкового кредиту за результатами звітного податкового року, то таке право на наступні податкові роки не переноситься.

З цього випливає таке: якщо платник податків, який мав право на податковий кредит щодо сплачених у 2006 році процентів за іпотечним кредитом в іноземній валюті, декларацію за підсумками 2006 року не подавав, то він не має права перенести цю суму процентів до декларації за підсумками 2007 і наступних років.

Щодо права на податковий кредит стосовно процентів за іпотечним кредитом в іноземній валюті, сплачених у 2007 році, зауважимо таке.

Ті платники податків, які не подавали декларацію за 2007 рік і мають право на податковий кредит щодо процентів за іпотечним кредитом в іноземній валюті, сплачених у 2007 році, можуть скористатися таким правом і подати декларацію сьогодні. До речі, те, що декларація, яка подається платниками податків з метою реалізації права на податковий кредит, може подаватися протягом усього року, наступного за звітним, ДПАУ зазначала неодноразово (див., наприклад, лист ДПАУ від 12.05.2006 р. № 9045/7/17-2116 // «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 53).

Ті платники податків, які подавали декларацію за 2007 рік, але отримали відмову в реалізації права на податковий кредит щодо сплачених у 2007 році процентів за іпотечним кредитом в іноземній валюті, усе ж таки мають право ним скористатися. Механізм повернення сум податку з доходів унаслідок реалізації права на податковий кредит у зв’язку зі зміною думки ДПАУ за поданими деклараціями в місцевих податкових інспекціях поки що достеменно не відомий.

Разом з тим додатково звертаємо увагу платників податків на положення п.п. 20.4.2 Закону № 889. Згідно з цим підпунктом за неповне або несвоєчасне повернення суми надміру сплаченого податку, у тому числі внаслідок застосування права на податковий кредит, на користь платника податків сплачуються такі штрафи:

— якщо платник податків не одержує таку суму в строк, визначений Законом № 889 (протягом 60 календарних днів

з дня отримання декларації), при затримці до 30 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку її виплати, — у розмірі 10 % такої суми;

— якщо платник податків не одержує таку суму в строк при затримці від 31 до 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку її виплати, — у розмірі 50 % такої суми;

— якщо платник податків не одержує таку суму в строк при затримці від 91 календарного дня, наступного за останнім днем граничного строку її виплати, — у розмірі 100 % такої суми.

Щоправда, як показує практика, стягти суму штрафу платнику податків, позбавленому права на податковий кредит, можна тільки через суд.

Тетяна Онищенко